KAFEA TERRA S.A.

Υποψήφιος στην κατηγορία 1.4 Top Coffee Importer
Κλάδος δραστηριότητας: ΠΑΡΑΓΩΓΗ-ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ
Ιστοσελίδα: https://kafeaterra.gr/
Κείμενο αιτιολόγησης υποψηφιότητας: Με αφετηρία το 1988, η Kafea Terra Food and Drinks AEBE ως αποκλειστικός διανομέας του καφέ illy, συστήνει τον espresso στην ελληνική αγορά και αλλάζει τα δεδομένα στον κλάδο του καφέ με την διάδοση της συνταγής Freddo. Ο illy είναι η πιο αναγνωρίσιμη μάρκα καφέ παγκοσμίως. Παράγεται από την illycaffè μια ιταλική οικογενειακή επιχείρηση, η οποία ιδρύθηκε στην Τεργέστη το 1933 και από τότε δεσμεύεται να προσφέρει τον καλύτερο καφέ στον κόσμο. Παράγει ένα και μοναδικό χαρμάνι 100% Arabica από 9 από τις καλύτερες ποικιλίες Arabica του κόσμου. Η εταιρεία επιλέγει μόνο το 1% από τους καλύτερους κόκκους καφέ Arabica στον κόσμο. Κάθε μέρα σερβίρονται περισσότερα από 8 εκατομμύρια φλιτζάνια καφέ σε περισσότερες από 140 χώρες στα καλύτερα καφέ, εστιατόρια και ξενοδοχεία, αλλά και σε γραφεία και σπίτια.
Από την ίδρυσή της, η illycaffè έχει εστιάσει τις στρατηγικές της προς ένα βιώσιμο μοντέλο επιχείρησης, μια δέσμευση που ενίσχυσε το 2019 υιοθετώντας το καθεστώς της πολυμετοχικής κοινωφελούς εταιρίας (Benefit Company) αναλαμβάνοντας και τυπικά την υποχρέωση να συνδυάζει την επιδίωξη της κερδοφορίας με την ανάληψη δράσεων που ευεργετούν την κοινωνία και το περιβάλλον. Το 2021, η illycaffè ήταν η πρώτη ιταλική εταιρεία στον τομέα του καφέ που έλαβε τη διεθνή πιστοποίηση ως B Corp .
Από το 2013, η εταιρεία βρίσκεται στη λίστα με τις πιο ηθικές εταιρείες στον κόσμο.

Οτιδήποτε «παράγεται-σχεδιάζεται» στην illycaffè » ενισχύεται από την ομορφιά και την τέχνη, που αντιπροσωπεύουν τις ιδρυτικές αξίες του brand, ξεκινώντας από το λογότυπο – σχεδιασμένο από τον καλλιτέχνη James Rosenquist – έως , μέχρι τα συλλεκτικά φλιτζάνια illy collection , διακοσμημένα από πάνω από 125 διεθνείς καλλιτέχνες και τις μηχανές espresso για οικιακή χρήση. Η εταιρεία επίσης ίδρυσε το Πανεπιστήμιο του Καφέ (Università del Caffè) με στόχο την καλλιέργεια και διάδοση της κουλτούρας της, παρέχοντας ολοκληρωμένη ακαδημαϊκή και πρακτική εκπαίδευση για καλλιεργητές καφέ, barista και λάτρεις του καφέ. Το 2021, η Rhône Capital έγινε μειονοτικός μέτοχος της illycaffè με στόχο να συμβάλει στα διεθνή σχέδια ανάπτυξης της εταιρείας.
Το 2022, η εταιρεία απασχολούσε 1230 υπαλλήλους και παρουσίασε ενοποιημένα έσοδα ύψους 567,7 εκατομμυρίων ευρώ. Η μάρκα διαθέτει 190 σημεία με την ονομασία ILLYCAFFE stores σε 34 χώρες.

Ο illy ενσωματώθηκε στο καταναλωτικό πρότυπο του Έλληνα ταχύτατα, με αποτέλεσμα η KAFEA TERRA να εξελιχθεί στο μεγαλύτερο αποκλειστικό διανομέα της illycaffè παγκοσμίως, εισάγοντας κάθε χρόνο τη μισή ποσότητα καφέ, από όσους εξάγει η ιταλική Εταιρεία σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Σήμερα ο illy κατέχει σημαντικό μερίδιο στην εγχώρια αγορά, με διαφορετικούς τύπους καφέ, που προορίζονται σ’ όλους τους τομείς κατανάλωσης για επαγγελματίες και τελικούς καταναλωτές.