Olympos Naoussa

Υποψήφιος στην κατηγορία Best Greek Hotel Restaurant
Κλάδος δραστηριότητας: Εστιατόριο
Ιστοσελίδα: https://www.olymposnaoussa.gr/
Το κτίριο που στεγαζόταν το εμβληματικό εστιατόριο Όλυμπος Νάουσα έχει περάσει από διάφορες μεταμορφώσεις, καθεμία από τις οποίες άφησε το αποτύπωμά της στην πολιτιστική ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης και στο χαρακτήρα της παραθαλάσσιας πόλης. Η ιστορία του ξεκινάει το 1926, λειτουργώντας ως μπυραρία γευσιγνωσίας για την τοπική μπύρα «Όλυμπος» και το εργοστάσιο πάγου «Νάουσα». Οι νέοι ιδιοκτήτες διατηρούν το όνομα «Όλυμπος Νάουσα» όταν το εστιατόριο άνοιξε τις πόρτες του το 1927. Κατά τα χρυσά έτη του εστιατορίου, το Όλυμπος Νάουσα έγινε ο πυρήνας της jet-set κοινωνίας της Θεσσαλονίκης, αποτελώντας αγαπημένο στέκι για διάσημους, καλλιτέχνες και πολιτικούς.

Μετά από έναν σεισμό που κατέστρεψε την πόλη της Θεσσαλονίκης το 1978, το Όλυμπος Νάουσα άρχισε να χάνει από την μητροπολιτική του μεγαλοπρέπεια. Παρ' όλα αυτά, το εστιατόριο διατήρησε τον γαστρονομικό του χαρακτήρα, αγαπημένου από τους ντόπιους μέχρι το κλείσιμό του στα μέσα της δεκαετίας του '90. Το κτίριο ανακηρύχθηκε πολιτιστικό μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1993 και απαθανατίστηκε για πάντα όταν χρησιμοποιήθηκε ως σκηνικό σε ένα από τα έργα του θρυλικού σκηνοθέτη Θεόδωρου Αγγελόπουλου.

Δεν ήταν μέχρι το 2022 που το Όλυμπος Νάουσα πήρε μια νέα ευκαιρία να ξεκινήσει το ταξίδι του από την αρχή. Το όραμα πίσω από την αναγέννηση του εστιατορίου επικεντρώθηκε στην ανάγκη σεβασμού της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του κτιρίου και η σύνδεσή του με το σήμερα. Διατηρήθηκαν και αποκαταστάθηκαν τα περίπλοκα πλακάκια δαπέδου, οι εντυπωσιακοί γύψινοι διάκοσμοι, τα μαντεμένια κιγκλιδώματα και τα ξύλινα τοιχώματα.

Οι εσωτερικοί χώροι του εστιατορίου συνδυάζονται με διακοσμητικά στοιχεία από το παρελθόν, αντιπαραβάλλοντάς τα με μια μοντέρνα, αστική αισθητική. Εκτός από την εκλεπτυσμένη ατμόσφαιρα μέσα στο εστιατόριο, οι επισκέπτες καλούνται να ανακαλύψουν μια «κρυμμένη» καταπράσινη αυλή. Αναβιώνοντας το «στο βάθος κήπος», ένας κρυφός κήπος περιμένει τους επισκέπτες με έναν εντυπωσιακό καταρράκτη να δεσπόζει, σημείο αναφοράς στο μυθικό κινηματογράφο Ολύμπια που λειτουργούσε κάποτε εκεί.

Το νέο Όλυμπος Νάουσα είναι ένα ολοκαίνουργιο concept για την ελληνική και διεθνή γαστρονομία, επαναπροσδιορίζοντας τοπικές γεύσεις, αρώματα και παραδοσιακές συνταγές με τον πιο συναρπαστικό τρόπο. Ο σεβασμός στην ιστορία του εστιατορίου δε σταματά στη διαδικασία της αποκατάστασης. Ο βραβευμένος σεφ, Δημήτρης Τασιούλας, Chef Ambassador της Θεσσαλονίκης, φημίζεται για τις βαθιές του ρίζες στην πολυπολιτισμική κουζίνα της πόλης και το γαστρονομικό παρελθόν και παρόν. Ως Executive Chef του Ολύμπου Νάουσα σήμερα, επαναφέρει την επιτυχία του μυθικού εστιατορίου και συνεχίζει την κληρονομιά του με νέες εμβληματικές γεύσεις και γαστρονομικές φόρμες. Επαναφέροντας αγαπημένα πιάτα του παλιού μενού του εστιατορίου, όπως το σνίτσελ Hoffman και Χουνκιάρ Μπεγεντί, επαναφέροντας τη μπύρα Όλυμπος Νάουσα, η φιλοσοφία και η ιστορία του Όλμυπος Νάουσα αναβιώνονται ανάμεσα στους τοίχους του σημερινού ON Residence.