Η θεσμική κεντρική ομιλία με τίτλο “Πληθωριστικές προσδοκίες, χρέος, αγορά ομολόγων, επιτόκια. Πόσο κινδυνεύει η ανάκαμψη;” του Υποδιοικητή της ΤτΕ κ. Θεόδωρου Πελαγίδη φιλοξενήθηκε ζωντανά μέσα από την πλατφόρμα LiveOn κατά την 2η μέρα του NPL Summit 21 της ethosEVENTS .
Όπως τόνισε ο κ. Υποδιοικητής: “Δεν είναι τυχαίο, παρατηρούμε μία αναταραχή στη μεγάλη και ρευστή αγορά των ομολόγων και μιλάμε για αξία 21 τρισεκατομμύρια δολάρια με σημερινή απόδοση στο 1,68%”.
“Αυτό που μας ενδιαφέρει και μελετάμε προσεκτικά είναι ο πληθωρισμός και τα επιτόκια που έχουν μεγάλη σημασία για την εξυπηρέτηση του χρέους. Η συζήτηση έχει ξεκινήσει από την πατρίδα του καπιταλισμού. Όλα ξεκίνησαν την 5η Ιανουαρίου, σε μια σταθερή αγορά. Οι δημοκρατικοί κέρδισαν. Ο Μπάιντεν πέρασε το πακέτο του 1,9 τρις δολάρια παράλληλα με την νομισματική πολιτική της FED*”.
“Μετά την κρίση του 2009 έχουμε μία σταδιακή επιστροφή στο recovery κυρίως από τις HΠΑ, με πολλά σκαμπανεβάσματα, που έδωσε την εντύπωση ότι η παγκόσμια οικονομία πηγαίνει καλά.
Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι αυτή η ανάκαμψη ήταν λειψή. Υπάρχει πόλεμος ανάμεσα στις κεντρικές τράπεζες και τις αγορές στις ΗΠΑ”, τόνισε ο κ. Πελαγίδης.
“Είμαστε σε μια πρωτοφανή κατάσταση για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια. Το πρόβλημα που ονομάζεται δομική στασιμότητα επιδεινώθηκε με την covid 19” συνέχισε.
Παρατηρείται μία τεράστια αύξηση στην τιμή των commodities (σόγια, σιτάρι και καλαμπόκι), θα υπάρξει έκρηξη στην τιμή των διατροφικών προϊόντων. Η Κίνα που ανακάμπτει πρώτη από την πανδημία εισάγει αυτά τα τρία αγαθά, τρεις φορές περισσότερο από ότι παλιότερα. Τι θα συμβεί εάν το recovery στην Eυρώπη είναι πιο άτονο; Τι θα γίνει αν έχουμε έναν πληθωρισμό κόστους στην Ευρώπη, όπως έγινε με το εμπόρευμα του πετρελαίου στην εποχή του 60’ διερωτήθηκε ο κ. Πελαγίδης.
“Ο κίνδυνος για την ανάκαμψη είναι εδώ. Δεν ισοκατανέμεται. Υπάρχουν κανάλια μεταβιβασμού κινδύνου στην Ευρώπη. Θα πρέπει να περιμένουμε αύξηση της ζήτησης στην Ευρώπη. Η χρηματοπιστωτική ανωμαλία μπορεί να μεταφερθεί κι αλλού. Ο πληθωρισμός μπορεί να μην προκύπτει από το growth αλλά από το κόστος”.
Τέλος, όσον αφορά το ιδιωτικό χρέος, που είναι ένα μεγάλο ζητούμενο, ένα τεράστιο πρόβλημα, ο κ. Πελαγίδης ανέφερε ότι δεν είναι απαισιόδοξος, διότι έχει επιταχυνθεί η διαδικασία για τον πτωχευτικό κώδικα και άλλες πρωτοβουλίες, ωστόσο θα πρέπει να τελειώσει η πανδημία για να υπάρξει πιο “ξεκάθαρος ορίζοντας”.
“Στις ΗΠΑ τύπωσαν χρήμα, κρατήθηκε ζωντανό το τραπεζικό σύστημα, αλλά δεν έπεσε στην πραγματική οικονομία. Το οικονομικό χάσμα διευρύνθηκε” ανέφερε παρεμβαίνοντας ο συντονιστής του fireside chat, Χρήστος Κώνστας.
Ο κ. Πελαγίδης παραδέχτηκε ότι το ιδιωτικό χρέος είναι μείζον πρόβλημα, αλλά το δύσκολο είναι ότι πάντα ένα χρέος φεύγει από κάπου και μεταβιβάζεται αλλού, έστω κι αν υπάρχει καλύτερη διαχείριση.
Οι τεκτονικές αλλαγές στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα είναι κάτι παραπάνω από δεδομένες.
*Nα επισημάνουμε πόσο επίκαιρη ήταν η παρέμβαση του κ. Πελαγίδη…
-H Fed ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα παρατείνει την ισχύ έκτακτου κανονισμού ο οποίος χαλάρωνε εμμέσως τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες. Η απόφαση σημαίνει ότι οι τράπεζες δεν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να εξαιρούν τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου και τις καταθέσεις τους στην κεντρική τράπεζα κατά τον υπολογισμό του συμπληρωματικού δείκτη μόχλευσης.
γενειακής διαχείρισης.