Κλειστή (Υβριδική) Συνάντηση Εργασίας
Πέμπτη 16 Μαΐου 2024 (09:00 - 10:30)
«Αξιολόγηση και διαχείριση καινοτόμων θεραπειών και ιατρικών τεχνολογιών»
Στο πλαίσιο του 8th Health Innovation Conference θα πραγματοποιηθεί Κλειστή Συνάντηση Εργασίας, με τίτλο «Αξιολόγηση και διαχείριση καινοτόμων θεραπειών και ιατρικών τεχνολογιών».
Θεματολογία Συνάντησης Εργασίας:
- Πρόσβαση ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα και ιατροτεχνολογικά
- Έλεγχος συνταγογράφησης φαρμάκων υψηλού κόστους
- Health Technology Assessment
- Ταμείο Ανάκαμψης: Επενδύσεις σε νέα ιατρική τεχνολογία
Δυστυχώς, στην Ελλάδα συνεχώς επιδεινώνεται η πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο χρόνος που απαιτείται για να υπάρξει πραγματική πρόσβαση σε μία νέα θεραπεία ξεπερνά τις 650 ημέρες!
Παράλληλα, το υπέρογκο και συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό των υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών (rebates & clawback) καθιστούν αμφίβολη την έλευση νέων θεραπειών στη χώρα μας. Σε πολλές περιπτώσεις και ειδικά σε νοσοκομειακά φάρμακα υψηλού κόστους οι εκπτώσεις και επιστροφές ξεπερνούν το 70%.
Στο μεταξύ, δημιουργείται μία μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα χάρη στον νέο ευρωπαϊκό κανονισμό HTA. Μάλιστα, ήδη, από το 2025 ξεκινά η πρώτη κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια αξιολόγησης με τα φάρμακα κατά του καρκίνου. Έχει αποδειχθεί ότι η αξιολόγηση των νέων θεραπειών μέσω ΗΤΑ αυξάνει τη διαφάνεια, βελτιώνει τις διαδικασίες και την ανταλλαγή δεδομένων, και τελικά προάγει την πρόσβαση των ασθενών.
Η κυβέρνηση δείχνει να έχει αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης και έχει εξαγγείλει μέτρα για τη σταδιακή μείωση των επιστροφών, αλλά και του ελέγχου της συνταγογράφησης ακριβών θεραπειών. Πάντως, η κατάσταση δείχνει να έχει ξεφύγει κάθε ελέγχου και εκφράζονται ανησυχίες για τη μελλοντική πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στις νέες, καινοτόμες θεραπείες.
Ακόμη, πιο περίπλοκη είναι η κατάσταση στον τομέα των ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Εδώ δεν υπάρχει κανενός είδους HTA και υπάρχουν σαφείς φραγμοί στην είσοδο νέων, καινοτόμων προϊόντων καθώς τα νοσοκομεία προμηθεύονται με βάση τη χαμηλότερη τιμή.
Ακόμη, πολλά νοσοκομεία προμηθεύονται υλικά χωρίς τιμολόγια, καθώς ο διαθέσιμος προϋπολογισμός δεν επαρκεί. Γεγονός που επιβαρύνει χρηματο-οικονομικά τις προμηθεύτριες εταιρείες. Σε συνδυασμό με τη συνεχή αύξηση του χρόνου αποπληρωμής και τη συσσώρευση ληξιπροθέσμων, δημιουργεί μία ασφυκτική κατάσταση, που μόνο εισαγωγή της καινοτομίας δεν επιτρέπει.
Από την άλλη, το Ταμείο Ανάκαμψης γεννά βάσιμες ελπίδες ότι επιτέλους νοσοκομεία και κέντρα υγείας θα εκσυγχρονιστούν, αγοράζοντας σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό. Όμως, οι σχετικές διαδικασίες ιεράρχησης των προτεραιοτήτων κινούνται με αργούς ρυθμούς.
Στην συνάντηση έχουν προσκληθεί η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων μερών, όπως ασθενείς, φαρμακοβιομηχανία, ιατρικοί φορείς, φαρμακοποιοί, καθώς και των αρμόδιων φορέων όπως ΕΟΠΥΥ, ΕΟΦ, ΙΦΕΤ, ΕΚΑΠΥ κλπ.
Τη συζήτηση θα συντονίζει ο κ. Αιμίλιος Νεγκής, Δημοσιογράφος, Διευθυντής Σύνταξης του ιστότοπου virus.com.gr και του περιοδικού Pharma & Health Business.