Auto Forum 2021-Απολογισμός

Auto Forum 2021-Απολογισμός

Το Auto Forum ολοκληρώθηκε με επιτυχία για 4η χρονιά στις 25 Φεβρουαρίου από την ethosEVENTS σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Εκπαίδευσης για την Οδική Ασφάλεια και την Πρόληψη & Μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr και το περιοδικό ΧΡΗΜΑ.

Είκοσι ένα καταξιωμένοι ομιλητές παρουσίασαν τις εξελίξεις στον τομέα της ηλεκτροκίνησης και τις υποδομές που θα υποστηρίξουν την κυκλοφορία και τον ανεφοδιασμό ιδιωτικών και δημόσιων ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Στα τρία Panel του Συνεδρίου οι συμμετέχοντες ανέλυσαν το πόσο απέχουμε από την εξηλεκτρισμένη εποχή και όλες τις νέες δυνατότητες της.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε μέσα από τη LiveOn, την ολοκληρωμένη ψηφιακή τεχνολογία επιχειρηματικής επικοινωνίας του ethosGROUP, δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες από την Ελλάδα και το εξωτερικό να παρακολουθήσουν τις εργασίες του με ασφάλεια. Εκτός από τις ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις, τις ομιλίες και τις συζητήσεις με πλούσιο περιεχόμενο, οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τις αμέτρητες δυνατότητες δικτύωσης που προσφέρει η LiveOn στους χρήστες.

Υπεύθυνος Προγράμματος ήταν ο δημοσιογράφος κος Τάκης Πουρναράκης.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τις εταιρείες που υποστήριξαν χορηγικά το συνέδριο, όλους τους φορείς που μας παρείχαν την αιγίδα τους, καθώς και όλους τους συμμετέχοντες!

Με εκτίμηση,

Κωνσταντίνος Ουζούνης
CEO, ethosGROUP

SOCIAL

16.500+ impressions

203 σύνεδροι

200+ δημοσιεύματα

auf21_prese-100x100

Δείτε τις παρουσιάσεις του Συνεδρίου

Το Auto Forum 2021 είχε και μια σημαντική καινοτομία:  διεξήχθη 100% διαδικτυακά, μέσα από τη LiveOn, την ολοκληρωμένη ψηφιακή τεχνολογία επιχειρηματικής επικοινωνίας του ethosGROUP.

Επισκεφτείτε ξανά τον χώρο του συνεδρίου @LiveOn κάνοντας κλικ στην φωτογραφία.

LiveOn_logo 1

Εναρκτήρια Προσφώνηση:

Κωνσταντίνος Ουζούνης, CEO, ethosGROUP

Ο κος Ουζούνης ανέφερε ότι το συνέδριο αποτελεί έναν χώρο συνάντησης και ουσιαστικής συζήτησης που μπορεί να οδηγήσει την αυτοκίνηση στην επόμενη μέρα, που δεν είναι άλλη, από τον εξηλεκτρισμό.

Καλωσόρισμα – Εισαγωγή στο Θέμα του Forum

Τάκης Πουρναράκης, Μηχανολόγος – Μηχανικός, Δημοσιογράφος

O κος Πουρναράκης καλωσόρισε όλους τους συνέδρους  και ευχαρίστησε όλους τους χορηγούς που βοήθησαν στην πραγματοποίηση του Auto Forum 2021.

Θεσμικός Χαιρετισμός:

Γιάννης Κεφαλογιάννης, Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών

Ο κος Κεφαλογιάννης ανέφερε ότι «δεν θα είναι υπερβολή να πούμε ότι πρόκειται για μία τεχνολογία που αλλάζει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα». Όπως ο ίδιος επεσήμανε, το μητρώο του Υπουργείου Μεταφορών περιλαμβάνει μέχρι στιγμής 2000 ηλεκτρικά οχήματα, εκ των οποίων 1130 οχήματα ενσωματώθηκαν και ταξινομήθηκαν την προηγούμενη χρονιά.

Θεσμικός Χαιρετισμός:

Κώστας Φραγκογιάννης, Υφυπουργός Εξωτερικών, Αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια

Ο κος Φραγκογιάννης επεσήμανε ότι ο εξηλεκτρισμός αποτελεί μονόδρομο και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο έργο e-Αστυπάλαια, το οποίο χαρακτήρισε έργο ουσίας αλλά και υψηλού συμβολισμού. Ιδιαίτερη αναφορά πραγματοποίησε και στην έλευση της γερμανικής Next e-go στην Ελλάδα για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων.

Θεσμικός Χαιρετισμός:

Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, ΥΠΕΝ

Η κα Σδούκου τόνισε ότι «η ηλεκτροκίνηση θα φέρει καλύτερη ποιότητα ζωής στα αστικά κέντρα, δεδομένου ότι ο τομέας των μεταφορών είναι ο δεύτερος πιο ρυπογόνος». Επίσης ανέφερε ότι «εργαζόμαστε στην χωροθέτηση σε δήμους ανά την Ελλάδα, με στόχο να τελειώσει το πρώτο εξάμηνο του 2021 και στην έκδοση ειδικού σήματος για τα οχήματα που θα σταθμεύουν δωρεάν».

Θεσμικός Χαιρετισμός:

Γεώργιος Βασιλάκης, Πρόεδρος, Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων & Δικύκλων (ΣΕΑΑ)

Ο κος Βασιλάκης ανέφερε ότι «γνωρίζουμε ότι οι μεταφορές είναι υπεύθυνες για το 40% των ρύπων. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε μία κυβέρνηση που συζητάει και προχωρά στον εξηλεκτρισμό της χώρας. Τα κίνητρα που έχουν δοθεί είναι πολύ καλά».

Θεσμικός Χαιρετισμός:

Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά, Πρόεδρος ΔΣ, Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας & Εκπαίδευσης για την Οδική Ασφάλεια και την Πρόληψη & Μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς»

H κα Δανέλλη-Μυλωνά επεσήμανε ότι η περσινή χρονιά ήταν γεμάτη προκλήσεις, ενώ «μάθαμε να χρησιμοποιούμε τα οχήματά μας λιγότερο». «Είτε για αμιγώς ηλεκτρικά ή plug in hybrids είναι σαφές ότι η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση με βιώσιμο τρόπο αποτελεί μοναδική επιλογή. Οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων παγκοσμίως σημείωσαν 40% αύξηση με οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη».

Ομιλία – Παρουσίαση: «Mercedes-Benz: Διαμορφώνοντας το μέλλον των οδικών μεταφορών».

Αντώνιος Ευαγγελούλης, Διευθυντής Πωλήσεων & Marketing Επαγγελματικών Οχημάτων, Mercedes-Benz Ελλάς 

O κος Ευαγγελούλης παρουσίασε τo νέο οικοσύστημα των Mercedes Benz & Vans, με πλήρως ηλεκτροκίνητα επαγγελματικά οχήματα. Όπως σημείωσε, «η Daimler διαθέτει μία ολιστική προσέγγιση και δίνει έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος και του αέρα, στην οδική ασφάλεια, σε εργοστάσια με μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα, για βιώσιμες πόλεις».

Ομιλία – Παρουσίαση: «BMW και ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα» .

Αντώνης Αδάναλης, Sales Operations & Electro-Mobility Manager, BMW Group Hellas

O κος Αδανάλης τόνισε ότι «στην Ελλάδα η συζήτηση ξεκίνησε το 2013. Τότε φέραμε για πρώτη φορά το i3 στην χώρα μας. Το 2018 ήταν χρονιά-ορόσημο οπότε και παρουσιάστηκε το πρώτο ολιστικό πρόγραμμα της ηλεκτροκίνησης».

Ομιλία – Παρουσίαση: «HYUNDAI, KIA, SEAT και CUPRA: Πρωτοπορώντας στην Εξέλιξη της Ηλεκτροκίνησης».

Ανδρέας Χριστοφορίδης, Γενικός Διευθυντής HYUNDAI, KIA, SEAT και CUPRA στον Όμιλο Βασιλάκη

O κος Χριστοφορίδης ανέφερε ότι πραγματοποιείται μια μεγάλη επανάσταση στο χώρο του αυτοκινήτου και ότι «ποτέ στα 30 χρόνια της σταδιοδρομίας μου δεν έχουμε δει τέτοιες αλλαγές». Το επόμενο βήμα τους στην ηλεκτροκίνηση είναι το όχημα- σταθμός που χρειάζεται μόλις 5 λεπτά να φορτίσει για 100 χλμ.

Ομιλία – Παρουσίαση:

Κωνσταντίνος Καραθανάσης, Διευθυντής Marketing, FCA Greece

O κος Καραθανάσης μίλησε για την βιώσιμη αυτοκίνηση, μέσω της μεγιστοποίησης της χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων. «Πολύ σημαντικό βήμα ο εξηλεκτρισμός των επαγγελματικών οχημάτων, με λύσεις για τους επαγγελματίες».

Panel I: «Tι θα επικρατήσει τελικά τα επαναφορτιζόμενα (phev) ή τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα (bev); Οι κυψέλες καυσίμων θα προχωρήσουν;»

Συντονιστής: Τάκης Πουρναράκης, Μηχανολόγος – Μηχανικός, Δημοσιογράφος

Ομιλητές:

 • Αντώνης Αδάναλης, Sales Operations & Electro-Mobility Manager, BMW Group Hellas
 • Αντώνιος Ευαγγελούλης, Διευθυντής Πωλήσεων & Marketing Επαγγελματικών Οχημάτων, Mercedes-Benz Ελλάς
 • Κωνσταντίνος Καλημέρης, Brokers and Car Manufacturers Manager, Allianz Ελλάδoς
 • Κωνσταντίνος Καραθανάσης, Διευθυντής Marketing, FCA Greece
 • Ανδρέας Χριστοφορίδης, Γενικός Διευθυντής HYUNDAI, KIA, SEAT και CUPRA, Όμιλος Βασιλάκη

Ομιλία – Παρουσίαση: «Volkswagen Way to ZERO: Επιταχύνοντας για έναν πιο καθαρό πλανήτη»

Νικόλαος Πρέζας, Διευθυντής Πωλήσεων & Marketing, Volkswagen

Ο κος Πρέζας σημείωσε ότι «θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ηλεκτροκίνηση, ως μία ιδέα, στηριζόμενοι σε 3 πυλώνες: Αποτροπή, μείωση και αντιστάθμιση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Στο πλαίσιο αυτό ο όμιλος θα επενδύσει πάνω από 45 δις. ευρώ τα επόμενα χρόνια.»

Ομιλία – Παρουσίαση:

Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος, Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)

Ο κος Παπαστεργίου επεσήμανε ότι όλοι οι δήμοι αυτή τη στιγμή «τρέχουν» τις μελέτες και τις διαδικασίες για την προμήθεια φορτιστών και χωροθέτηση των σημείων που θα τοποθετηθούν. Όπως ο ίδιος τόνισε, πρέπει «Να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τις χρηματοδοτήσεις στην εποχή της ηλεκτροκίνησης».

Ομιλία – Παρουσίαση: «ΔΕΗ Ηλεκτροκίνηση: Η σημασία των δημόσιων σημείων φόρτισης για τους ΟΤΑ»

Κυριάκος Κοφινάς, Γενικός Διευθυντής Ηλεκτροκίνησης, ΔΕΗ Α.Ε.

Ο κος Κοφινάς επεσήμανε ότι η δημόσια φόρτιση θα είναι πολύ σημαντική στην Ελλάδα, γιατί υπάρχει πολύ μικρό ποσοστό ιδιοκτησίας χώρων φόρτισης. Πάνω από το 40% των χρηστών θα χρησιμοποιεί δημόσιους χώρους φόρτισης.

Ομιλία – Παρουσίαση: «Προκλήσεις και προοπτικές δράσεων εξηλέκτρισης στην Ελλάδα»

Αντώνιος Κλαδάς, Καθηγητής ΕΜΠ, Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

Ο κος Κλαδάς ανέφερε ότι «στα στοιχεία προς αξιοποίηση για εγχώρια παραγωγική δράση συμπεριλαμβάνονται: α) το μικρό μέγεθος των συνιστωσών, β) η αξιοποίηση συστημάτων αποθήκευσης για ηλεκτρική κίνηση και ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ, γ) η συνδυασμένη και συνεκτική διαμόρφωση ηλεκτρικών συνιστωσών, δ) η εξηλέκτριση μεταφορών μέσω μετασκευής ενίσχυσης , ε) η υβριδικότητα και συνέργεια αξιοποιώντας ποικιλία ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ομιλία – Παρουσίαση: «Η ομάδα Προμηθέας του ΕΜΠ, μία πρόδρομη δράση κατασκευής ελληνικού ηλεκτρικού αυτοκινήτου»

Δρ Παναγιώτης Ροβολής, Εργ. Διδακτικό Προσωπικό, Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών, ΕΜΠ

Ο Δρ Ροβολής ανέφερε ότι η Ομάδα Προμηθέας αποτελεί μία εθελοντική ερευνητική ομάδα στην οποία συμμετέχουν προπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες της ΣΗΜΜΥ. Η ομάδα κατασκευάζει ηλεκτρικά οχήματα υψηλής απόδοσης, ελάχιστης κατανάλωσης.

Panel II: «Προώθηση της ηλεκτροκίνησης, υποδομές, δίκτυα, πρατήρια ενέργειας, προδιαγραφές φόρτισης»

Συντονιστής: Νίκος Τσάδαρης, Πολιτικός Μηχανικός, Δημοσιογράφος

Ομιλητές:

 • Κυριάκος Κοφινάς, Γενικός Διευθυντής Ηλεκτροκίνησης, ΔΕΗ Α.Ε.
 • Νικόλαος Πρέζας, Διευθυντής Πωλήσεων & Marketing της Volkswagen
 • Αντώνιος Κλαδάς, Καθηγητής ΕΜΠ, Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών
 • Δρ Παναγιώτης Γ. Ροβολής, Επικεφαλής Ερευνητικής ομάδας σπουδαστών «Προμηθέας», Διδάκτωρ Μηχανικός του ΕΜΠ

Ομιλία – Παρουσίαση: «Η πορεία της Prom Racing προς τη κατασκευή του πρώτου της ηλεκτρικού αγωνιστικού μονοθέσιου»

Ευστάθιος Πανουργιάς, Αρχηγός Ομάδας, Prom Racing, ΕΜΠ
Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος, Υπεύθυνος Marketing, Prom Racing, ΕΜΠ

Η Prom Racing, που ιδρύθηκε πριν από περίπου 12 χρόνια, αποτελεί  μια ερευνητική ομάδα που μελετά, σχεδιάζει και κατασκευάζει ένα αγωνιστικό μονοθέσιο, τύπου Formula, ειδικά σχεδιασμένο για να συμμετέχει στους διαγωνισμούς του Formula Student, κατά τη διάρκεια ενός (από το 2018) ή δύο ακαδημαϊκών ετών. Το Formula Student προσελκύει φοιτητικές ομάδες από πανεπιστήμια όλου του κόσμου.

Ομιλία – Παρουσίαση: «Μελλοντικές τάσεις για βιώσιμη φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων»

Ιωάννης Ρούσσης, Senior Product Manager, KIA Europe

Ο κος Ρούσης μιλώντας για την σημασία της διαφαινόμενης ανοδικής τάσης εξηλεκτρισμού και υπογράμμισε πως «η εκθετική αύξηση της ηλεκτροδότησης θα οδηγήσει σε υψηλές απαιτήσεις ενέργειας». Επεσήμανε ότι «η αύξηση του EV (Electric Vehicles) από 2% σε σχεδόν 40% σε 10 χρόνια δημιουργεί κίνδυνο στα υπάρχοντα δίκτυα ισχύος».

Ομιλία – Παρουσίαση: «Μικροκινητικότητα, Οδική Ασφάλεια και Βιωσιμότητα»

Εμμανουήλ Μπρούζας, Μηχανολόγος – Μηχανικός, Υπεύθυνος Τεχνικών Θεμάτων, Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς»

Ο κος Μπρούζας  τόνισε ότι «το νομοσχέδιο για την μικροκινητικότητα θέτει όριο τα 25 χιλιόμετρα, ο οδηγός απαγορεύεται να φοράει ακουστικά ή να χρησιμοποιεί το κινητό του, ενώ παράλληλα ορίζονται και περιορισμοί και απαγορεύσεις ως προς τον φωτισμό ή τα φρένα που διαθέτουν τα μέσα μεταφοράς».

Ομιλία – Παρουσίαση: “Micromobility: an EU perspective”

Dudley Curtis, Communications Manager, European Transport Safety Council (ETSC)

Ο κος Curtis σημείωσε πως 5.180 πεζοί και 2.160 ποδηλάτες έχασαν πέρυσι την ζωή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το 99% και το 83% των θανάτων αυτών, αντίστοιχα, επήλθε ύστερα από σύγκρουση με μηχανοκίνητο όχημα.

Panel III: «Οδική ασφάλεια, Μικροκινητικότητα»

Συντονίστρια: Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά, Πρόεδρος ΔΣ, Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς»

Ομιλητές:

 • Dudley Curtis, Communications Manager, European Transport Safety Council (ETSC)
 • Ιωάννης Ρούσσης, Senior Product Manager, KIA Europe
 • Εμμανουήλ Μπρούζας, Μηχανολόγος – Μηχανικός, Υπεύθυνος Τεχνικών Θεμάτων, Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς»
 • Δημήτρης Σκιάννης, Δημοσιογράφος, Αρχισυντάκτης, GetElectric.gr
 • Ευστάθιος Πανουργιάς, Αρχηγός Ομάδας, Prom Racing, ΕΜΠ
 • Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος, Υπεύθυνος Marketing, Prom Racing, ΕΜΠ

Η διοργάνωση του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε με την πολύτιμη υποστήριξη των:

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Υπεύθυνος Προγράμματος
Τάκης Πουρναράκης, Μηχανολόγος Μηχανικός-Δημοσιογράφος,
[email protected]

Χορηγίες:
Κωνσταντίνος Ουζούνης, CEO, ethosGROUP
Τηλ: 210 998 4864
e-mail: [email protected]

Ράντω Μανώλογλου, Key Account Manager
Τηλ: 210 998 4863
e-mail: [email protected]

Βασίλης Παπαδόπουλος
, Key Account Manager
Τηλ: 210 998 4904
e-mail: [email protected]

Συντονισμός Εκδήλωσης:
Κωνσταντίνος Σαλβαρλής, Events Director
Τηλ: 210 998 4909
e-mail: [email protected]

Άρης Λαυδής, Events Manager
Τηλ: 210 998 4814
e-mail: [email protected]

Στέλιος Γαλάτουλας, Events Executive
Τηλ: 210 998 4920
e-mail: [email protected]

Ομιλητές & Αιγίδες:
Μαριάνα Βαζαίου, Head of Events Content
Τηλ: 210 998 4932
e-mail: [email protected]

Marketing & Επικοινωνία:
Ιωάννης Π. Τριανταφύλλου, Board Advisor – Director of Marketing
Τηλ: 210 998 4810
e-mail: [email protected]

Ανδρέας Μπάλτας, Group Digital Marketing Executive
Τηλ: 210 998 4906
e-mail: [email protected]

Αγάπη Γκότσικα, Product Marketing Executive
Τηλ: 210 998 4950
e-mail: [email protected]  

Ομιλητές & Αιγίδες:
Μαρκέλλα Φάρκωνα, Events Programme Executive
Τηλ: 210 998 4865
e-mail: [email protected]