Coffee Business Awards 2023 – Ποιοι διακρίθηκαν στο χώρο της καφεστίασης!

15 Δεκεμβρίου 2023 
Divani Apollon Palace & Thalasso & LiveOn Expo Complex 

Ο μεγαλύτερος και εγκυρότερος θεσμός της κοινότητας καφεστίασης επέστρεψε ανανεωμένος, για να τιμήσει και να βραβεύσει τους επαγγελματίες του κλάδου που ξεχώρισαν το 2023, σε μια εκδήλωση – γιορτή, γεμάτη καφέ και happenings.

Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, η ethosEVENTS διοργάνωσε τα Coffee Business Awards #coba23, σε συνεργασία με το περιοδικό Coffee+Brunch και το portal coffeemag.gr. Η λαμπερή τελετή #coba23 πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου στο Divani Apollon Palace & Thalasso με φυσική παρουσία, καθώς και με παράλληλη online μετάδοση από το LiveOn Expo Complex, το καινοτόμο 3D εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο της LiveOn, της ψηφιακής πλατφόρμας Επιχειρηματικής Επικοινωνίας και Εκδηλώσεων.

 

Φέτος, τα Coffee Business Awards έριξαν τους προβολείς τους στην πρωταγωνίστρια του φετινού event, Κολομβία, ως την Τιμώμενη Χώρα των #coba23! Και, για πρώτη φορά, άνοιξαν την αυλαία για τον Τιμώμενο Καφέ της διοργάνωσης, που για το 2023 ήταν ο ελληνικός.

Τα κορυφαία βραβεία απονεμήθηκαν ως εξής:
Στην κατηγορία Top Coffee Chain:
GOLD: COFFEE LAB
GOLD: Coffee Berry
SILVER: COFFEE ISLAND
SILVER: Γρηγόρης
BRONZE: BARISTI SPECIALITY COFFEE
Στην κατηγορία Top Coffee Roaster:
GOLD: KAFEA TERRA A.E.B.E.

Στην κατηγορία Top Coffee Importer:
GOLD: KAFEA TERRA A.E.B.E.

Στην κατηγορία Top International Coffee Chain
GOLD: Coffee Berry
GOLD: COFFEE LAB

Απονεμήθηκαν 14 τιμητικές διακρίσεις και 112 συνολικά βραβεία,  
που μπορείτε να δείτε αναλυτικά, εδώ.

Στην έναρξη της τελετής απονομής, χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Βασίλειος – Πέτρος Σπανάκης, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αναφέροντας: «Εκδηλώσεις όπως η σημερινή προάγουν την αναπτυξη δυνατοτήτων συνεργασίας σε ένα ευρύ φάσμα παραγωγικών δραστηριοτήτων. Ο χώρος της εστίασης και του καφέ είναι ένας σημαντικός και αναπτυσσόμενος κλάδος της ελληνικής οικονομίας. Η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά από τη θέση που έχω προσπαθούμε αδιάλειπτα να βρίσκουμε νέα εργαλεία αντιμετώπισης των προβλημάτων που σχετίζονται με τον χώρο. Ο κλάδος μπορεί να πάει κι ένα βήμα πιο ψηλά, καθώς διαθέτουμε πλέον τα κατάλληλα, ψηφιακά εργαλεία για να ενισχύσουμε τις εξαγωγές». Στη συνέχεια, ανέφερε: «Καταφέρατε με επιχειρήσεις και καταφέραμε με την πολιτική μας να ρίξουμε την ανεργία στο 9,6%. Στον κλάδο, υπάρχουν πάνω από 1000 επιχειρήσεις που προσφέρουν περισσότερο από 1,5 δισ. ευρώ τζίρο προσφέροντας τα μέγιστα στα φορολογικά έσοδα και στην απασχόληση. Ο κλάδος έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον».

Θεσμικό χαιρετισμό απηύθυνε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, διά της συνεργάτιδάς του, κας Φωτεινής Τσακουμάκη. Όπως ανέφερε, «Η στρατηγική του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βασίζεται στο κοινό όραμα που όλοι μας έχουμε δημιουργήσει με τα χρόνια, ο καθένας από τη δική του σκοπιά, και αφορά στην εξέλιξη, καθώς και στην ανάδειξη των προϊόντων μας. Και στην περίπτωση του καφέ, δεν αναφέρομαι στην εγχώρια παραγωγή, που ίσως εκμεταλλευόμενοι την κλιματική αλλαγή θα έπρεπε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε, αλλά στα προϊόντα καφέ, που με την εφευρετικότητα και το πάθος του Έλληνα επιχειρηματία κατέκτησαν επίπεδα ανώτερης ποιότητας. Ο κλάδος έχει μια δυναμική η οποία τροφοδοτείται και τροφοδοτεί την κληρονομιά, την παράδοση, αλλά και την εξέλιξη και την καινοτομία. Τιμούμε αυτούς που τολμούν, επιχειρούν, και εμπιστεύονται και ευχόμαστε η φετινή εκδήλωση να αποτελέσει ακόμα έναν σταθμό σε ένα μακρύ και επιτυχημένο ταξίδι».

Ο κ. Παναγιώτης Μωραΐτης, Πρόεδρος ΣΕΕΜΕ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Εξοπλισμού Μαζικής Εστίασης), CEO/Founder, FRESH Μωραΐτης ΕΠΕ & FRESH Profi, στον χαιρετισμό του επαίνεσε τον θεσμό των Coffee Business Awards, χαρακτηρίζοντάς τον ως μία σημαντική εκδήλωση με αξία που τιμάει και επισφραγίζει τις προσπάθειες, την αριστεία και την εξωστρέφεια των εταιρειών. «Η σύνδεση της καφεστίασης και του εξοπλισμού είναι ζωτικής σημασίας. Ο εξοπλισμός αποτελεί ένα καίριο μέλος της βιομηχανίας, προσφέροντας την υποδομή των καινοτόμων προϊόντων», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι «ο εξοπλισμός καθορίζει την ποιότητα. Με ενημέρωση, εκπαίδευση και συνέργειες, δημιουργούμε έναν ανθεκτικό κλάδο. Σύντομα θα λειτουργήσει η ΣΕΕΜΕ academy ώστε όλοι να ενημερώνονται έγκαιρα για τον κλάδο του εξοπλισμού».

Θεσμικό χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Μιχαήλ Σκούφαλος, Επίτιμος Πρόξενος της Δημοκρατίας της Κολομβίας, στην τελετή βραβεύσεων Coffee Business Awards, με αφορμή το γεγονός ότι Τιμώμενη Χώρα της διοργάνωσης ήταν η Κολομβία. Στον χαιρετισμό του ο κ. Σκούφαλος ανέφερε: «Εκ μέρους της πρέσβειρας της Κολομβίας στην Ιταλία Margarita Quessep Bitar, με δικαιοδοσία και στην Ελλάδα θα σας απευθύνω αυτόν τον χαιρετισμό: Είναι μεγάλη μου τιμή που απευθύνω τον χαιρετισμό διά του Επίτιμου Γενικού Προξένου στην Ελλάδα. Εκπροσωπώ ένας έθνος περήφανο για την πλούσια πολιτιστική του κληρονομία, τη φύση, τα φυσικά τοπία του και φυσικά τον παγκοσμίως φημισμένο κολομβιανό καφέ. Είναι η καλύτερη ευκαιρία να μοιραστώ τη χαρά τη δική μου και των συμπατριωτών μου για το success story της Κολομβίας το 2022. Και είναι η ώρα να σας αποκαλύψω ότι η χώρα μας το 2022 εξήγαγε καφέ αξίας άνω των 7 εκατ. δολαρίων στην Ελλάδα. Αυτό αποτυπώνει και την εμπιστοσύνη σας στον ποιοτικό καφέ αλλά και τους στενούς εμπορικούς δεσμούς των δύο χωρών. Ο καφές και οι εξαγωγές του αποτέλεσαν το κορυφαίο προϊόν στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Κολομβίας και Ελλάδας το 2022. Μπορούμε μαζί να ανοίξουμε νέους δρόμους για τον κολομβιανό καφέ στην Ελλάδα, προσφέροντας μια εμπειρία χωρίς προηγούμενο. Προσδοκούμε στην εμβάθυνση των πολιτιστικών σχέσεων των δύο χωρών και χαιρετίζουμε με ενθουσιασμό τη μέρα που το άρωμα θα βρίσκεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας».

Ομιλία – παρουσίαση με θέμα “Έλληνας και Καφές: μια διαχρονική σχέση αγάπης” πραγματοποίησε η κα Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ιδρύτρια Focus Bari & Resilience Expert. H κα Κούρτογλου αρχικά έδωσε έμφαση στη διαχρονική σχέση αγάπης, έως εξάρτησης που έχει ο Έλληνας με τον καφέ. «Όλοι οι Έλληνες επισκέπτονται με οποιαδήποτε συχνότητα, είτε με τη μορφή take away είτε ως επιτόπια κατανάλωση, σε ποσοστό κατά 95%. 2 στους 3 επισκέπτονται ένα καφέ τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα. Η πιστότητα είναι σχετική ανάμεσα σε εκείνους που πηγαίνουν συστηματικά σε αλυσίδες για να αγοράσουν καφέ. Οι άνθρωποι αυτοί, όπως προκύπτει από την έρευνα, επισκέπτονται 1,7 αλυσίδες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι πιστοί σε μία», είπε. Οι τρεις βασικοί παράγοντες που καθορίζουν τη στάση του Έλληνα έναντι ενός καταστήματος είναι οι εξής: H ποιότητα, το περιβάλλον, το προσωπικό που χτίζει την εμπειρία του πελάτη.

Εμπνευστής και Ειδικός Σύμβουλος των Greek Coffee Business Awards ήταν ο κ. Κώστας Καπερώνης.

 

Χορηγοί

Platinum Sponsor 
Kafea Terra
Silver Sponsors
Barista Pro
El Cafe
OL-A PRODUCTS
New Age Communications

Bronze Sponsor  
POS Point

Greek Coffee Sponsor 
ΜΕΡΑΚΛΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΦΕΣ της εταιρείας HASKOS

Coffee Cocktails Sponsor 
Taf

Water Sponsor  
BIKOS

Την εταιρεία DEALS που με τα αναγνωρισμένα brand της στηρίζει τα  Coffee Business Awards 2023 ως  
Beer, Wine & Cocktail Sponsors

Corporate Participations:
ΧΕΛΙΤΑ 
Innews  
Ogilvy

Print Sponsor  
Grafima
Αιγίδες
Υπουργείο Ανάπτυξης
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Περιφέρεια Αττικής
Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών
Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών
Ελληνική Ένωση Καφέ
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων
Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Επιστημόνων Τροφίμων
Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Εξοπλισμού Μαζικής Εστιάσης
Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων
Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επεξεργασίας Καφέ
λληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης
“Εργαστήριο Αγορά” του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης
Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο

Media Partners
Mad 
Mad Radio

Χορηγούς Επικοινωνίας
Coffee+Brunch  
coffeemag.gr
banks.com.gr
sportal.gr
exposgreece
Star Κεντρικής Ελλάδας
tvstar.gr
piraeus365.gr
Τhe Business events calendar
ΧΡΗΜΑ
XRHMA WEEK
INSURANCE WORLD
insuranceworld.gr

Φωτογραφίες: 

©Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος/PHOTOPRESS Θ&Α Αναγνωστόπουλοι
©Ελένη Παπαδάκη/PHOTOPRESS Θ&Α Αναγνωστόπουλοι