Ευάγγελος Μυτιληναίος

Ευάγγελος Μυτιληναίος

Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS Energy & Metals

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS-Energy & Metals, μιας από τις κορυφαίες βιομηχανικές και ενεργειακές εταιρείες της Ελλάδας. Με περισσότερους από 4.800 άμεσους και έμμεσους εργαζόμενους και ισχυρή παρουσία και στις πέντε ηπείρους, η εταιρεία διαθέτει ενοποιημένο κύκλο εργασιών που ανέρχεται σε €6.306 εκατ. έναντι €2.664 εκατ. το 2021, σημειώνοντας αύξηση 137% και EBITDA €823 εκατ. έναντι €359 εκατ. το 2021.

Γεννημένος στην Αθήνα, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος είναι απόφοιτος του Οικονομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κατέχει και μεταπτυχιακό τίτλο στα Οικονομικά από το London School of Economics, ενώ το 2019 αναγορεύτηκε σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Το 1978, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση, η οποία με έτος ίδρυσης το 1908, εκπροσωπούσε κατασκευαστές προϊόντων μετάλλου και χάλυβα. Το 1990, ίδρυσε τον Όμιλο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ. Με στρατηγικές αποφάσεις επέκτεινε τις δραστηριότητες του Ομίλου, αποκτώντας την πλειοψηφία των μετοχών της εισηγμένης κατασκευαστικής ΜΕΤΚΑ, καθώς και της Αλουμίνιον της Ελλάδας, την οποία κατέστησε ως τη σημαντικότερη καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής και εμπορίας αλουμίνας και αλουμινίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 1995, εισήγαγε την εταιρεία στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, ενώ τις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο Όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ εισήλθε στον ενεργειακό τομέα με την Protergia, που σήμερα αποτελεί τη ναυαρχίδα της εταιρείας.

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ηγήθηκε του εταιρικού μετασχηματισμού της MYTILINEOS σε μία «πράσινη» εταιρεία που δημιουργεί μακροπρόθεσμη αξία για τους μετόχους της, με δραστηριοποίηση στην «Πράσινη» Μεταλλουργία και στη Βιώσιμη Ενέργεια. Εξάλλου, η MYTILINEOS άνοιξε το δρόμο για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα, καθώς ήταν η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που εισήλθε στην προμήθεια και εμπορία φυσικού αερίου στη χώρα, εξασφαλίζοντας στους πελάτες της ασφαλή και ανταγωνιστική προμήθεια φυσικού αερίου. Επιπλέον, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος δημιούργησε τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό και πάροχο ενέργειας μετά τη ΔΕΗ στην Ελλάδα, ενώ αξιοποιώντας την καθετοποίηση της λειτουργίας της εταιρείας στον τομέα ενέργειας, πραγματοποιεί ένα σημαντικό βήμα προς την δημιουργία του πλέον ολοκληρωμένου παρόχου ενέργειας της νέας εποχής («Utility of the Future»).

Ως πρωτοπόρος της εταιρικής διακυβέρνησης, που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη βιωσιμότητα και την καινοτομία, με βέλτιστο αποτέλεσμα στο κόστος, την ασφάλεια και την ποιότητα των λειτουργιών, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος έθεσε τις βάσεις για μια 100% βιώσιμη και «πράσινη» βιομηχανική δραστηριότητα. Έτσι, το 2021 ανακοίνωσε τη μείωση κατά 30% των εκπομπών ρύπων για όλη την επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρείας έως το 2030 σε σχέση με το 2019 και σε ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050, καθιστώντας τη MYTILINEOS μία από τις πρώτες εταιρείες στην Ευρώπη και από τις πρώτες βιομηχανίες παγκοσμίως που ασπάζονται τους φιλόδοξους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης ως μέρος της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Το 2022 ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, μετασχηματίζοντάς την εταιρεία σε MYTILINEOS Energy & Metals, έθεσε ως βασικό επίκεντρο της νέας στρατηγικής την ενεργειακή μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, με άξονες τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία, με στόχο την περαιτέρω δημιουργία αξίας και συνεχούς ανάπτυξης.

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος είναι εκλεγμένος Πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Eurometaux, που εκπροσωπεί βιομηχανίες μη σιδηρούχων μετάλλων στην Ευρώπη, των οποίων τα μέλη έχουν 500 χιλ. άμεσους και 3 εκατ. έμμεσους υπαλλήλους και ετήσιο κύκλο εργασιών 120 δισ. ευρώ.

Λεπτομέρειες Ομιλητή
  • Profession
    Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS Energy & Metals
Λεπτομέρειες Ομιλητή
  • Profession
    Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS Energy & Metals