Γεώργιος Ζαββός

Γεώργιος Ζαββός

Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας

Από τον Σεπτέμβριο του 2022, ο Γιώργος Ζαββός είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB) που επικεντρώνεται στη διευκόλυνση της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς την πράσινη και ψηφιακή τους μετάβαση καθώς και στην υποστήριξη της καινοτομίας. Από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Αύγουστο του 2021 διετέλεσε Υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Μεταξύ άλλων σχεδίασε, διαπραγματεύτηκε με τα όργανα της ΕΕ και εφάρμοσε το Σχέδιο Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων (Asset Protection Scheme) «Ηρακλής». Με την υλοποίηση του Ηρακλή, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών συστημικών τραπεζών μειώθηκαν στο 6,8% στο τέλος του 2022 από 45% τον Ιούλιο του 2019 – «ένα μέγεθος βελτίωσης αξεπέραστο», όπως σημείωσε πρόσφατα το Bloomberg . Επιπλέον, εισήγαγε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς και στην ελληνική κεφαλαιαγορά (νόμος για την εταιρική διακυβέρνηση) και τις μικροχρηματοδοτήσεις.

Προηγουμένως, ο Γιώργος Ζαββός υπηρέτησε στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για περισσότερα από 30 χρόνια, μεταξύ άλλων ως Ευρωβουλευτής (1990-1994) (Μέλος της Επιτροπής Ελέγχων Προϋπολογισμού, Αρμόδιος για τις χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της EBRD) , πρέσβης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Σλοβακία (1994-1997) και νομικός σύμβουλος στη Νομική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2002-2017).

Ο Γιώργος Ζαββός διετέλεσε Καθηγητής στο Solvay Business School (ULB) στις Βρυξέλλες (1991-1993) και Επισκέπτης Καθηγητής στο Queen Mary του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (2004-2007). Είναι κάτοχος πτυχίου Νομικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και μεταπτυχιακού τίτλου στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο από το Κολλέγιο της Ευρώπης (Bruges). Έχει συγγράψει και δώσει διαλέξεις εκτενώς για θέματα Ευρωπαϊκού τραπεζικού δικαίου και δικαίου των κεφαλαιαγορών. Είναι επίτιμος διδάκτωρ του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Μπρατισλάβα (2004) και του έχει απονεμηθεί ο Διπλός Σταυρός της Δημοκρατίας της Σλοβακίας.

Λεπτομέρειες Ομιλητή
  • Profession
    Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας
Λεπτομέρειες Ομιλητή
  • Profession
    Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας