Γιάννης Ρέτσας

Γιάννης Ρέτσας

Γενικός Διευθυντής Στρατηγικής Ανάπτυξης Εξωτερικού Εμπορίου, Enterprise Greece

Γεννήθηκε το 1966 στην Αθήνα. Κατέχει Πτυχίο Χημικού-Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Μ.Β.Α. από το Cardiff Business School, University of Wales ως υπότροφος του ιδρύματος Α. Σ. Ωνάση. Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά.

Τα τελευταία είκοσι δύο (22) χρόνια αποτελεί μέλος της διοικητικής ομάδας της Enterprise Greece (πρώην “Invest In Greece Agency”), του εθνικού φορέα προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα και της προώθησης των ελληνικών εξαγωγών.

Το 2022 ανέλαβε τα καθήκοντα του Γενικού Διευθυντή Στρατηγικής Ανάπτυξης Εμπορίου, με ένα ευρύ φάσμα αρμοδιοτήτων για την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών καθώς και την εξασφάλιση και διαχείριση κονδυλίων της Ε.Ε., ύψους άνω των 20 εκατ. Ευρώ.

Από τις αρχές του 2017, ήταν επικεφαλής της Διεύθυνσης Συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων της Enterprise Greece, διαχειριζόμενος Προγράμματα για προώθηση εξαγωγών με προϋπολογισμό, άνω των 10 εκατ. ευρώ.

Το 2008, ανέλαβε το ρόλο του Διευθυντή Υποστήριξης Επενδυτών , το 2013 δημιούργησε το «Διαμεσολαβητή του Επενδυτή» στην Enterprise Greece και έως το 2017, είχε τη θέση του Διευθυντή Υποστήριξης Επενδυτών και Ombudsman, παρέχοντας βοήθεια και καθοδήγηση στους επενδυτές σε όλα τα στάδια της επενδυτικής διαδικασίας.

Παράλληλα από το καλοκαίρι του 2014 έως τις αρχές του 2015, ασκούσε καθήκοντα Διευθυντή του Υπουργικού Γραφείου του Υφυπουργού Ανάπτυξης, ενώ νωρίτερα, από το 2012, έως τα μέσα του 2014 διετέλεσε Διευθυντής του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπ. Ανάπτυξης.

Ο Γιάννης Ρέτσας διαθέτει επίσης πολυετή εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα πριν την Enterprise Greece:

Διετέλεσε επικεφαλής του τμήματος Market Analysis and Control και της Διεύθυνσης Telemarketing της εταιρείας Bell Atlantic Information Services Ελλάς (1998-1999). Η προηγούμενη θέση του ήταν στο τμήμα Marketing της εταιρίας Procter & Gamble Ελλάς ΑΕΒΕ (1995-1998), ως Assistant Brand Manager στους τομείς των λευκαντικών και των καθαριστικών σκληρών επιφανειών. Προηγουμένως, από το 1993-1995 εργάστηκε στον Όμιλο Εταιριών GLOBE, αρχικά ως Operations Manager και μετά ως Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του κλάδου Τροφίμων, ενώ τοποθετήθηκε και ως μέλος του Δ.Σ. σε μία εκ των εταιρειών του Ομίλου. Η καριέρα του ξεκίνησε το 1990 στα διυλιστήρια πετρελαίου της Motor Oil Hellas, με μια σύντομη, μονοετή θητεία, ως Χημικός μηχανικός.

Λεπτομέρειες Ομιλητή
  • Profession
    Γενικός Διευθυντής Στρατηγικής Ανάπτυξης Εξωτερικού Εμπορίου, Enterprise Greece
Λεπτομέρειες Ομιλητή
  • Profession
    Γενικός Διευθυντής Στρατηγικής Ανάπτυξης Εξωτερικού Εμπορίου, Enterprise Greece