Γιώργος Ζαββός

Γιώργος Ζαββός

Υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα

Ο Γιώργος Ζαββός γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Μεταπτυχιακού Τμήματος Νομικής του Κολεγίου της Ευρώπης (College of Europe) της Bruges του Βελγίου. Είναι Επίτιμος Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών του Οικονομικού Πανεπιστήμιου της Μπρατισλάβα στη Σλοβακία. 

Την περίοδο 1981-1990 εργάστηκε  στην Γενική Διεύθυνση XV (Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών και Εταιρικού Δικαίου, Τμήμα Τραπεζών ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου ήταν βασικός συντάκτης της Δεύτερης Τραπεζικής Οδηγίας. 

Την περίοδο 1990-1994 εξελέγη Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία. Ήταν ο εισηγητής για την Οδηγία για την επάρκεια ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών και επιχειρήσεων επενδύσεων καθώς και για την Οδηγία για τα Επικουρικά Ταμεία. Ως μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμών ήταν ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον Δημοσιονομικό Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και ο εισηγητής της Επιτροπής Έλεγχου Προϋπολογισμού για την λογοδοσία και πολιτική της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Επιπλέον, διετέλεσε μόνιμος εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον δανεισμό και χρηματοδοτήσεις στα Κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και μέλος των Μεικτών  Κοινοβουλευτικών  Επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  με  τη Ρωσία (Δούμα) και τις ΗΠΑ  (Κογκρέσο).  

Την περίοδο 1991-1993 ήταν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εκσυγχρονισμού του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος και του Χρηματιστηρίου η οποία προετοίμασε τον Τραπεζικό Νόμο του 1992 και την προσαρμογή της Ελληνικής χρηματιστηριακής νομοθεσίας στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία.   

Ο Γιώργος Ζαββός ήταν ο πρώτος Πρεσβευτής και Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Δημοκρατία της Σλοβακίας (1994 – 1997).  

Από το 2002 έως το 2017, ο Γιώργος Ζαββός ήταν Νομικός Σύμβουλος στη Νομική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.  

Μεταξύ 2018 και 2019, ήταν Senior Advisor σε θέματα Οικονομίας και Χρηματοπιστωτικού Δικαίου στο Center for European Policy Studies (CEPS) στις Βρυξέλλες.  

Ο Γιώργος Ζαββός διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (London UniversityQueen Mary, Centre for Commercial Law Studies 2004-2007). Την περίοδο 1991-1994 ήταν Καθηγητής στο Μεταπτυχιακό Τμήμα του Πανεπιστήμιου των Βρυξελλών (Université Libre des BruxellesSolvay Business School) για θέματα Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Πολιτικής.  

Έχει τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σλοβακίας με τον Διπλό Σταυρό της Δημοκρατίας.  

Στον Υφυπουργό Οικονομικών Γεώργιο Ζαββό, έχει ανατεθεί η άσκηση των αρμοδιοτήτων της Διεύθυνσης Χρηματοοικονομικής Πολιτικής, της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής και των υπαγόμενων σε αυτήν υπηρεσιών. 

Λεπτομέρειες Ομιλητή
  • Profession
    Υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα 
Λεπτομέρειες Ομιλητή
  • Profession
    Υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα