16th Insurance Conference: H νέα εποχή συνεργασίας Ιδιωτικής Ασφάλισης – Κράτους

16th Insurance Conference: H νέα εποχή συνεργασίας Ιδιωτικής Ασφάλισης – Κράτους

Ένας εξαιρετικά επίκαιρος διάλογος για κρίσιμα ζητήματα και συμπεράσματα που αφορούν στην ασφαλιστική αγορά και το σύνολο της οικονομίας, παρουσία κορυφαίων ομιλητών, πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του 16th Insurance Conference, την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023, στο Divani Caravel, αλλά και μέσω της πλατφόρμας LiveOn Expo Complex.

Στις τέσσερις ενότητες του φετινού Insurance Conference συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, το θέμα της υποχρεωτικότητας, αλλά και των κινήτρων που ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης ζητά με επιχειρήματα και η Πολιτεία ήδη έχει αποδεχθεί, όπως και το κεφάλαιο του ψηφιακού μετασχηματισμού στον ασφαλιστικό κλάδο.

Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου: «Μείζον πρόβλημα το κενό προστασίας»

Θεσμικό χαιρετισμό απηύθυνε ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Eurolife FFH Ασφαλιστικής, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος και αντιπρόεδρος της Insurance Europe. «Τα θέματα της αγοράς μας είναι ταυτόχρονα και θέματα της κοινωνίας. Οι ασφάλειες είναι κατεξοχήν δουλειά που καλύπτει χρήσιμα θέματα για τον μέσο άνθρωπο. Την περασμένη εβδομάδα, βρισκόμουν στο Παρίσι ως αντιπρόεδρος της Insurance Europe, του βασικού οργάνου της αγοράς στην Ευρώπη» ανέφερε ο κ. Σαρρηγεωργίου και συνέχισε: «Το μεγάλο θέμα ήταν το κενό προστασίας, αν και στην Ευρώπη η ασφάλιση καλύπτει το 7,5% του ΑΕΠ. Στην Ελλάδα, είμαστε στο 1/4 όποιου δείκτη κι αν κοιτάξεις σε ασφαλιστικές καλύψεις. Το θέμα ήταν το επικίνδυνο ποσοστό ασφάλειας στις συντάξεις, την υγεία και τις φυσικές καταστροφές. Τα πράγματα είναι σοβαρά για μια χώρα σαν τη δική μας και ειδικά για τους μη έχοντες. Πρέπει να πω ότι είναι ενθαρρυντικό ότι ο πρόεδρος της ΝΔ ανακοίνωσε ότι θα εισαγάγει για πρώτη φορά τη μείωση του ΦΠΑ εφόσον κάποιος ασφαλίσει το σπίτι του. Μια κίνηση που τη βλέπουμε τροχιοδεικτικά σαν το πρώτο κίνητρο σε μια σειρά κινήτρων που θα επανέλθουν. Το πρόβλημα του κενού προστασίας μάς αφορά όλους. Το δημογραφικό πάει ανάποδα. Τα νούμερα δεν βγαίνουν. Πρέπει να καταλάβουμε ότι όταν η Ευρώπη ανησυχεί τόσο πολύ, στην Ελλάδα δεν πρέπει να μένουμε σε παλιές πρακτικές, πρέπει να δράσουμε άμεσα» τόνισε ο πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Eurolife FFH Ασφαλιστικής, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, αντιπρόεδρος της Insurance Europe, κ. Σαρρηγεωργίου στο 16th Insurance Conference.

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Ο ασφαλιστικός κλάδος αποτελεί τη λύση των θεμάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία»

Τη σκυτάλη πήρε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου ΑθηνώνΓιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος στον δικό του χαιρετισμό ανέφερε: «Το θέμα που έχουμε είναι το πολιτικό κόστος. Ακούσαμε για τη φοροδιαφυγή. Κάθε δευτερόλεπτο χάνονται 300 ευρώ ΦΠΑ. Αν η Πολιτεία έκανε τη δουλειά της, θα μπορούσαμε να έχουμε λύσεις. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί έχουμε το πολιτικό κόστος. Όταν αντιμετωπίσεις το λαθρεμπόριο, το παραεμπόριο, τη φοροδιαφυγή, θα έχεις μεγάλο κύμα αντιδράσεων. Τι σχέση έχει με το θέμα μας; Έχουμε μπλέξει με δύο αντίρροπες δυνάμεις» τόνισε ο πρόεδρος του ΕΕΑ. Και συνέχισε: «Η Πολιτεία έδωσε 2 δισ. σε αποζημιώσεις φυσικών καταστροφών. Ένα τεράστιο νούμερο. Ο ασφαλιστικός κλάδος αποτελεί τη λύση θεμάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Η υποχρεωτικότητα, που τη συζητάμε 10 χρόνια, θα πρέπει να γίνει πράξη, γιατί δεν αντιμετωπίζεται διαφορετικά το πρόβλημα. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ δεν είναι λύση. Η δική μας εισήγηση αφορούσε σε ποσοστό 30%, όχι 10%». Κλείνοντας τόνισε: «Επιμένω ότι το θέμα είναι να πείσουμε την Πολιτεία, τα κόμματα και, από την άλλη, τον κόσμο, που θεωρεί την ασφάλιση ως φορολογία. Σκεφτείτε ότι 17 δισ. κοστίζει κάθε χρόνο στην Πολιτεία το συνταξιοδοτικό. Πρέπει να υπάρξουν κίνητρα. Ως ΕΕΑ, συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη ότι θα πρέπει επιτέλους η Ελλάδα να εναρμονιστεί με την Ευρώπη».

Άδωνις Γεωργιάδης: «Η ιδιωτική ασφαλιστική αγορά πρέπει να ακολουθήσει την Ευρώπη»

Τη στήριξή του στον θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης εξέφρασε και από το βήμα του 16th Insurance Conferenceτ. υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αντιπρόεδρος της ΝΔ και υποψήφιος βουλευτής του Βόρειου Τομέα, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Από το βήμα του συνεδρίου, ο κ. Γεωργιάδης είπε μεταξύ άλλων: «Εάν, την επόμενη Κυριακή, ο λαός επαναβεβαιώσει την απόφαση της 21ης Μαΐου και έχουμε σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, θέλω να διαβεβαιώσω ότι οι δεσμεύσεις που έχουν ειπωθεί για την ασφαλιστική αγορά θα γίνουν στο ακέραιο. Η πίστη του κ. Μητσοτάκη στην ιδιωτική ασφαλιστική αγορά παραμένει ενεργή και πιστεύει ότι πρέπει να φτάσει τους δείκτες της Ευρώπης. Για να γίνει αυτό, πρέπει να θεσπιστούν κίνητρα. Η ιδιωτική ασφαλιστική αγορά πρέπει να ακολουθήσει την Ευρώπη. Να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η κύρια σύνταξη πάντα θα είναι κρατική ευθύνη και μέριμνα, αλλά υπάρχουν πολλές ασφαλίσεις που πρέπει να υπάρχουν». Και κατέληξε με τη διαπίστωση ότι «η ιδιωτική ασφαλιστική αγορά πρέπει να αναβαθμιστεί».

Η ροή του προγράμματος συνεχίστηκε με την ομιλία-παρουσίαση των κ.κ. Νικόλαου Κεφαλληνού, Senior Manager, Insurance Business Consulting-P&C Leader, EY Greece και Ειρήνης Σπυροπούλου, Senior Manager, Artificial Intelligence, CESA | Consulting Services, EY Greece, με θέμα “Insurance Analytics & applications”.

Ο Γιάννης Καντώρος «Διακεκριμένος ηγέτης» στην ελληνική ασφαλιστική αγορά

Μια ιδιαίτερη βράβευση διεξήχθη, στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια του 16th Insurance Conference. Ο CEO του ethosGROUPΚωνσταντίνος Ουζούνης, παρέδωσε την τιμητική πλακέτα, μαζί με τον πρώην υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, στον κ. Γιάννη Καντώρο.

Ο κ. Ουζούνης, μιλώντας για τον κ. Καντώρο, τόνισε: «Ο Γιάννης είναι ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων, άνθρωπος με συγκρότηση, εξαιρετική επαγγελματική δεξιότητα. Έχει χειριστεί πολύ δύσκολες καταστάσεις σε μια εταιρεία και σε μια αγορά που δεν είναι η πιο εύκολη του κόσμου. Η Interamerican έχει πρωτοπορήσει στο θέμα της προετοιμασίας της για το μέλλον με νέες οργανωτικές δομές».

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε: Αποτελεί τιμή και χαρά για μένα η βράβευση του κ. Καντώρου ως leader της αγοράς, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος της Interamerican συμβολίζει κάτι πολύ ωραίο. «Είναι ένας άνθρωπος που ξεκίνησε από το μηδέν σε μια μεγάλη εταιρεία και έφτασε να είναι ηγέτης, έχοντας διανύσει όλη την κλίμακα της ιεραρχίας».

Τέλος, ο βραβευθείς Γιάννης Καντώρος, μιλώντας στο κοινό που παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον το 16th Insurance Conference, ανέφερε: «Νιώθω ότι έχω να κάνω πολλά πράγματα ακόμη. Είναι οξύμωρο να πιστεύουμε ότι η συνεισφορά σε ποσοστό 2,5% του ΑΕΠ μπορεί να αλλάξει μόνο με τη δουλειά των ασφαλιστικών εταιρειών. Χαίρομαι για την Interamerican, καθώς μας αρέσει η καινοτομία. Το κάναμε με την Anytime, το κάναμε με το Insurance Market, το κάναμε με τις αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ετοιμάζεται να γίνει πλήρως ψηφιακή εταιρεία, καθώς το μέλλον είναι ψηφιακό. Η πολλή δουλειά είναι μπροστά μας και τα καλύτερα χρόνια είναι μπροστά μας. Για να προσαρμοστούμε πρέπει να αλλάξουμε τα πάντα και αυτό αποτελεί πρόκληση για όλους».

Για τον κ. Καντώρο μίλησε και ο κ. Νικόλαος Μακρόπουλος, λέγοντας: «Ο Γιάννης Καντώρος αξίζει αυτό το βραβείο, καθώς έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ασφαλιστική αγορά».

Τιμητική διάκριση για τον κ. Αντώνη ΓαβρίληGlobalis, ως «Διακεκριμένος ηγέτης» στη διαμεσολάβηση. Το 16th Insurance Conference επεφύλαξε ακόμα μία διάκριση, με τιμώμενο πρόσωπο τον πρόεδρο του ΔΣ της Globalis ΑΕ, κ. Αντώνη Γαβρίλη.

Ο CEO του ethosGROUPΚωνσταντίνος Ουζούνης, παρέδωσε την τιμητική πλακέτα του διακεκριμένου ηγέτη στην ελληνική ασφαλιστική διαμεσολάβηση. Ο κ. Ουζούνης συνεχάρη τον κ. Γαβρίλη τονίζοντας ότι είναι «ένα υπόδειγμα ήθους στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση, ένα υπόδειγμα επαγγελματία και οικογενειάρχη, αρετές που στην Ελλάδα είναι σημαντικές, καθώς κάθε λαός έχει τις δικές του καταβολές και κουλτούρα». «Με αυτά τα ηθικά και επαγγελματικά προσόντα έχει φτιάξει μια σύγχρονη και καινοτόμα εταιρεία. Χρειαζόμαστε κι άλλους σαν τον κ. Γαβρίλη» τόνισε ο κ. Ουζούνης.

Από τη μεριά του, ο «Διακεκριμένος ηγέτης στην ελληνική ασφαλιστική διαμεσολάβηση», Αντώνιος Γαβρίλης, ανέφερε: «Ευχαριστώ όλους τους συντελεστές του συνεδρίου. Τον καιρό που ξεκίνησα, πριν από 50 χρόνια, μου έλεγαν ότι αυτή η εργασία είναι ένα επάγγελμα, ένα λειτούργημα, μια δουλειά, εγώ το λέω ότι είναι μια δουλειά που σου επιτρέπει να κάνεις όνειρα». Και συνέχισε: «Η Globalis είναι μια οικογενειακή, ανεξάρτητη εταιρεία, η οποία όμως σηκώνει την ελληνική σημαία σε όλο τον κόσμο. Έχει πια παρουσιάσει τεράστια και καινοτόμα ασφαλιστήρια συμβόλαια σε όλο τον κόσμο, όπως, για παράδειγμα, το Μετρό της Ντόχα, το φωτοβολταϊκό πάρκο στην Αγγλία, συμβόλαια στην Ασία κτλ.».

Τέλος, ο κ. Γαβρίλης αναφέρθηκε στον γιο του, Νίκο Γαβρίλη, ο οποίος αποτελεί το μέλλον της εταιρείας. «Ο γιος μου είναι ομιλητής σε ένα παγκόσμιο συνέδριο που αφορά στη διαχείριση των αυτοκινητοδρόμων ανά την υφήλιο και φέτος θα διεξαχθεί στη Βιέννη. Θα απευθύνει ομιλία με θέμα πώς ασφαλίζονται οι αυτοκινητόδρομοι» τόνισε. Μέχρι σήμερα, η Globalis έχει μια επιτυχημένη παρουσία στις διεθνείς αγορές της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και του Αραβικού κόλπου, της Αφρικής και της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, ασφαλίζοντας μεγάλα τεχνικά έργα, όπως μετρό, αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων και μεγάλα έργα οδοποιίας.

Για τον κ. Αντώνη Γαβρίλη μίλησε και ο πρόεδρος της ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστικής, κ. Νικόλαος Μακρόπουλος, πριν την παρέμβασή του στο πρώτο Panel, λέγοντας ότι είναι «ένας άριστος συνεργάτης» και του ευχήθηκε ολόψυχα «οι διάδοχοι να συνεχίσουν τη λαμπρή καριέρα του».

Τι ειπώθηκε από κορυφαία στελέχη της αγοράς στο Leadership Panel του Insurance Conference

Ακολούθως, ένα πολύ ενδιαφέρον Leadership Panel, με κορυφαία στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, διεξήχθη κατά τη διάρκεια του 16th Insurance Conference με τίτλο «Ασφαλιστική Ηγεσία».

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Κωνσταντίνος Ουζούνης, CEO, ethosGROUP, με ομιλητές τους κυρίους Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο, CPCU, ARe, CEO, SRS Group of CompaniesΓιάννη Καντώρο, διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου InteramericanΝικόλαο Μακρόπουλο, πρόεδρο & διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΡΩΠΗ ΑσφαλιστικήςΛάμπρο Τσόλκα, αντιπρόεδρο & επικεφαλής του τομέα Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Accenture, και Νίκο Χαλκιόπουλο, Chief Insurance Officer της Allianz Ευρωπαϊκή Πίστη.

Ακούστηκαν πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις γύρω από τις προκλήσεις της επόμενης μέρας, τα χαρακτηριστικά του ηγέτη μιας εταιρείας, ενώ εκφράστηκαν οι θέσεις σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο κ. Νικόλαος Μακρόπουλος είπε μεταξύ άλλων: «Η ασφαλιστική αγορά διανύει ένα μεταβατικό στάδιο. Στην ελληνική αγορά έγιναν πολλές συγχωνεύσεις και μου κάνει εντύπωση ότι υπάρχουν συγχωνεύσεις/εξαγορές και στον τομέα των διαμεσολαβούντων, αλλά πρέπει πάντα να υπάρχουν οι εξειδικευμένες εταιρείες. Ο κλάδος αυτοκινήτου σιγά-σιγά αλλάζει. Στον τομέα των αυτόνομων αυτοκινήτων γίνονται πολλές επενδύσεις, τα επόμενα 10 χρόνια θα έχουμε μεγάλο μερίδιο αγοράς. Σιγά-σιγά, η νέα γενιά πρέπει να ασχοληθεί και με άλλους κλάδους. Ζούμε σε μια εποχή που θα γίνουν τεκτονικές αλλαγές, η ΑΙ και το ChatGPT έχει εντυπωσιάσει το ευρύ κοινό. Νομίζω ότι η AI θα αντικαταστήσει τον άνθρωπο σε πολλές δουλειές, και αλλάζει η ανθρωπότητα. Αν δεν το ελέγξουμε και ξεφύγει, αντιλαμβανόμαστε όλοι τις συνέπειες.

Έχουν επέλθει μεγάλες αλλαγές και στον αντασφαλιστικό χώρο. Πέρσι ήταν δύσκολη η αγορά. Τα νούμερα για τις φυσικές καταστροφές είναι τεράστια. Παρατηρείται η τακτική με αύξηση των αντασφαλίστρων. Είναι πρωτόγνωρο για μένα όταν έχουμε μεγάλους βιομηχανικούς κινδύνους (η ελληνική αγορά έχει βρει τη λύση, αντασφαλιζόμαστε μεταξύ μας και τα ασφάλιστρα είναι χαμηλά) όταν στην Ευρώπη είναι τριπλάσια. Δεν μπορούμε για τους ίδιους κινδύνους να πληρώνουν τριπλάσια στο εξωτερικό. Το κόστος των φυσικών καταστροφών ανήλθε στα 275 δισ. το 2022, από τα οποία το 45% ήταν ασφαλισμένα. Αν κοιτάξουμε στην Ελλάδα, το ποσοστό κινείται στο 17-20% και προέρχεται λόγω της επιμονής των τραπεζών να ασφαλίζουν τα ενυπόθηκα δάνεια».

Ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος τόνισε: «Στους μικροοικονομικούς παράγοντες ανήκει ο κλάδος του αυτοκινήτου, που οδηγεί την τάση των ασφαλίσεων, όλοι έχουμε να κερδίσουμε από αυτό. Ο δεύτερος μικροοικονομικός αφορά την τεχνολογία direct/online πλατφόρμες, που το έχουμε αποδεχτεί και έχει δημιουργήσει ήδη μια πρόσβαση. Μακροοικονομικά έχουμε προκλήσεις, όπως μια ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων, καθώς με αυτήν την άνοδο ακολουθεί ο πληθωρισμός και ακολουθεί η αύξηση των ασφαλίστρων. Στην Ελλάδα, οι πελάτες επιθυμούν συνεχώς μείωση ασφαλίστρων, ενώ πρέπει να δουλέψουμε ακόμη το θέμα της εκπαίδευσης. Τα ασφάλιστρα θα ανέβουν. Θέλει προσοχή ως προς την κοινωνία, αλλά έχουν αυξηθεί οι ζημιές, όλα τα κόστη. Όσον αφορά στην ερώτηση για το ποια είναι τα χαρακτηριστικά του ηγέτη, ο κ. Αντωνόπουλος παρέθεσε ότι: α) Παίζει ρόλο σε ποια εταιρεία εργάζεται, β) Πρέπει να είναι ευέλικτος, γ) Να έχει προσαρμοστικότητα, δ) Να ανήκει σε καλή ομάδα και ε) σίγουρα να έχει όραμα για ένα μέλλον που δεν έχει έρθει ακόμη».

Σχολιάζοντας την προσπάθεια που έχει γίνει για τα φορολογικά κίνητρα, τη χαρακτήρισε σωστή, αλλά, όπως είπε, «η μεγαλύτερη πρόκληση για τη συνέχεια είναι η αλλαγή της ασφαλιστικής συνείδησης. Ο καταναλωτής πρέπει να βλέπει τα οφέλη. Πρέπει να εστιάσουμε στην εκπαίδευση».

Ο κ. Λάμπρος Τσόλκας έθεσε τους εξής άξονες γύρω από την ασφαλιστική αγορά:

  • Total insurance reinvention, αλλάζουν τα πάντα
  • Βιωσιμότητα, sustainability
  • Ταλέντο
  • Δύναμη να μπορέσουμε να προλάβουμε τις τεχνολογικές επαναστάσεις

«Ο καταναλωτής ζητά κάτι διαφορετικό, πρέπει να δούμε την ασφάλιση με πιο ανθρωποκεντρική προσέγγιση. Η ΑΙ υπήρχε και η ανάλυση δεδομένων (analytics), αυτό που είναι καινούργιο είναι ότι το ChatGPT δίνει ένα momentum. Πρέπει να είναι υπεύθυνο ΑΙ. Να δώσω τρία παραδείγματα στον ασφαλιστικό κλάδο. Στην έρευνα που ανέφερα, το 60% του κλάδου τώρα σκέφτεται να δουλεύει με την ΑΙ στην πράξη: α) στο underwriting, β) στις απαιτήσεις (claims) που βάζει η εταιρεία, γ) αλλάζουμε την εμπειρία του ασφαλισμένου, μπαίνουμε στη ζωή του ανθρώπου.

Η ασφαλιστική εταιρεία έρχεται να μπει στη ζωή των ανθρώπων, πρέπει να αγκαλιάζουμε την ΑΙ και όλοι οι ασφαλιστές πρέπει να την εκπαιδεύσουν, γιατί κάνει πολλά λάθη, πρέπει να μάθει από μας».

Τέλος, ανέφερε: «Ο ρόλος της Accenture είναι να βλέπουμε μπροστά, να εκμεταλλευόμαστε το παγκόσμιο δίκτυο και την παγκόσμια εμπειρία μας. Οπότε νομίζω ότι ο χώρος χρειάζεται πολλές δυνάμεις για να κάνουμε το total renovation. Όλοι οφείλουμε να δώσουμε μια νέα εμπειρία, να του δώσουμε τα εργαλεία. Πρέπει να μιλάμε με τους όρους των ανθρώπων. Είμαστε εδώ να γίνουμε συνεργάτης αλλαγής».

Ο κ. Νίκος Χαλκιόπουλος τόνισε: «Τα προβλήματα έχουν να κάνουν με τους οικονομικούς κύκλους. Ξεκινήσαμε από την ύφεση, περάσαμε στην πανδημία και τον πόλεμο. Έχουμε τον πληθωρισμό, τώρα τα πληθωριστικά επιτόκια. Η κλιματική αλλαγή είναι προ των πυλών. Έχουμε φυσικά φαινόμενα, είμαστε μια σεισμογενής χώρα. Πρέπει να μάθουμε να μην περιμένουμε την κρατική βοήθεια. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι αποσπασματικό μέτρο, έπρεπε να είναι στο 30%. Δεν έχουμε μεταφέρει το κόστος στους πελάτες, λόγω των αντασφαλίστρων. Θέλουμε να έχουμε πρόσβαση στο μητρώο του Υπουργείου Μεταφορών, για να ξέρουμε αν τα αυτοκίνητα που ασφαλίζουμε είναι υπαρκτά, ποια είναι μεταποιημένα κτλ. Σε όλο τον κόσμο υπάρχει πρόσβαση στο μητρώο αυτοκινήτων. Από μια ηλικία και μετά, πρέπει να μάθουμε να αρχίσουμε να αποταμιεύσουμε. Η ιδιωτική πρωτοβουλία πρέπει να μπει στη ζωή μας. Έχουμε φερέγγυες εταιρείες, αλλά δεν έχουμε ανταγωνιστικά προϊόντα. Ο μετασχηματισμός της Solvency ΙΙ πρέπει να γίνει σε επίπεδο Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Πίστη και η Αllianz έχουν κεντρικό ρόλο στο κομμάτι της διαμεσολάβησης. Υπάρχουν πάγια αιτήματα. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η παραγωγικότητα. Πρέπει να μπει φρέσκο δυναμικό. Η διαμεσολάβηση πρέπει να προσαρμοστεί στην επόμενη μέρα, να εναρμονιστεί με την τεχνολογία. Προχωρήσαμε στη νομική ενοποίηση των δύο εταιρειών. Τίμησε την Ελλάδα η απόφαση της πολυεθνικής να εξαγοράσει την εταιρεία μας. Περιμέναμε 90 ημέρες για κάποια ένσταση, φυσικά δεν υπήρξε. Αναμέναμε τη διαδικασία από το χρηματιστήριο. Δεν έχουμε προβλήματα, καθώς οι αρχές και οι αξίες των δύο εταιρειών συμπίπτουν. Κοιτάζουμε τον πελάτη και πληρώνουμε αμέσως. Ετοιμαζόμαστε για την 1η Γενάρη 2024 με κοινό κατάλογο, στο πλαίσιο της λειτουργικής ενοποίησης, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί πλήρως μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους. Υπάρχουν πολλά ασφαλιστήρια συμβόλαια. Στόχος να γίνουμε Νο 1 εταιρεία σε όλους τους κλάδους».

Ο κ. Γιάννης Καντώρος τόνισε μεταξύ άλλων: «Νομίζω ότι το πρώτο βήμα έγινε με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Αν θέλουμε, πρέπει να σκεφτούμε το θέμα των κινήτρων. Ας το κάνουμε επαρκώς. Το κόστος της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κοστολογείται στα 40 εκατ. ευρώ. Αν το συγκρίνει κάποιος με το ύψος των επιδοτήσεων κάθε μήνα σε διάφορες ομάδες, είναι το 1/10. Πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ μεταρρυθμίσεων και επιδοτήσεων. Πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα, αλλά τουλάχιστον έγινε ένα πρώτο βήμα και το επικροτούμε. Με τις ασφαλίσεις υγείας, δεν είναι καλά τα πράγματα. Για τα επόμενα πέντε χρόνια η τεχνολογία θα αλλάξει τα πάντα και μάλιστα πολύ γρήγορα. Είμαστε μια μικρή αγορά, οπότε για πολλές περιπτώσεις είναι μονόδρομος οι συγχωνεύσεις».

Μετά το διάλειμμα, ξεκίνησε μια σειρά πολύ σημαντικών ομιλιών.

Ο κ. Δημήτριος Τσεκούρας, CEO ARAG Hellas, έκανε την παρουσίαση με θέμα «ARAG-50 χρόνια Νομική Προστασία στην Ελλάδα. Πλάνες και προοπτικές του κλάδου».

Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις των κ.κ. Ηλία Γεωργουλέα, ιδρυτή του Ομίλου Global Money Managers Ltd και διευθύνοντος συμβούλου του Επενδυτικού Ομίλου Global Group SA, και Βάντας Γιανναρά, Managing Director, DGTAL Pathos. Η ενότητα αυτή ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση “LiveOn-Digital Business Coomunication & Events” του κ. Κωνσταντίνου Ουζούνη, CEO, ethosGROUP.

Δ. Λύχρου, Μ. Τζωρτζωρής, Ι. Τοζακίδης για το παρόν και το μέλλον της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Στο Panel ΙΙ, με τίτλο «Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση», του 16th Insurance Conference συμμετείχαν οι κ.κ. Δήμητρα Λύχρου, πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος (ΕΕΑΕ), ασφαλιστικός πράκτορας, CEO της Αττική ΑΕ Ασφαλιστικών ΠρακτορεύσεωνΜιχάλης Τζωρτζωρής, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ) & πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος (ΕΑΔΕ), Ιωάννης Τοζακίδης, πρόεδρος της Ένωσης Συντονιστών Ασφαλιστικών Πρακτόρων Ελλάδος (ΕΣΑΠΕ), συντονιστής ασφαλιστικών πρακτόρων, ιδρυτής της Liberty Insurance Agents.

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Λάμπρος Αριστ. Ρόδης, αρχισυντάκτης του περιοδικού Insurance Word.

Στην τοποθέτησή της η κ. Λύχρου ανέφερε ότι η διαμεσολάβηση αποτελεί τη μεγαλύτερη «δύναμη» στις πωλήσεις ασφαλιστικών συμβολαίων, ενώ το internet και οι άμεσες πωλήσεις μέσω Διαδικτύου κατέχουν ένα κομμάτι της πίτας, που επιτρέπει η πρόοδος και η τεχνολογία. Σύμφωνα με την κ. Λύχρου, «η διαμεσολάβηση είναι αναντικατάστατη από τη στιγμή που ο κόσμος θέλει να μιλήσει ανθρώπινα για ό,τι τον απασχολεί με φυσική παρουσία». Σχετικά με το ζήτημα του αθέμιτου ανταγωνισμού, τόνισε ότι «με τον νόμο 4583/2018πιστέψαμε ότι όλα θα έχουν ρυθμιστεί, υπάρχουν οι ορισμοί, πώς πρέπει να γίνεται η επαφή με τον κόσμο, με βάση την προστασία του καταναλωτή. Παρ’ όλα αυτά, έχουν βρεθεί παράθυρα που γίνονται εκμεταλλεύσιμα από πολλές πλευρές, έχουμε εντοπίσει πρακτικές έξω από τα όρια του θεμιτού, τις έχουμε επισημάνει στον επόπτη και έχουμε στείλει τη μελέτη μας ως ΕΑΔΕ. Ο πελάτης έχει την ανάγκη της σωστής συμβουλής και ενημέρωσης» τόνισε.

Στο ζήτημα της εκπαίδευσης, η κ. Λύχρου επεσήμανε ότι οι εξετάσεις έχουν δημιουργήσει έντονο σχολιασμό. «Είναι αναγκαίο, δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά σε αυτό, αν και υπάρχουν γκρίνιες, είναι χρονοβόρες και δεν πρέπει να τις ξεχάσουμε, γιατί θα χάσουμε την άδεια. Όμως, αυτό λέει ο Νόμος και δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για αυτό». Ωστόσο, σύμφωνα με την κ. Λύχρου, η βασική ένσταση της ΕΑΔΕ αφορά στο υλικό και στον τρόπο εκπαίδευσης –δεν πρέπει να είναι εταιρικά προϊοντική, αλλά να περιλαμβάνει ύλη πιο χρήσιμη σε μεγαλύτερο πλήθος συναδέλφων. Η κ. Λύχρου επεσήμανε ότι ένα ακόμη χαρακτηριστικό αυτών των εξετάσεων είναι το μεγάλο ποσοστό αποτυχίας. «Όσον αφορά το πτυχίο Δ, πρέπει να σκεφτούμε ότι όλοι δεν είναι για όλα, υπάρχουν προϊόντα που φέρουν πολύ μεγάλη ευθύνη» πρόσθεσε.

Σχετικά με τη συζήτηση που διεξάγεται στην Ευρώπη περί κατάργησης της προμήθειας, η κ. Λύχρου τόνισε πως ο προβληματισμός προέρχεται από το κατά πόσο προστατεύεται ο καταναλωτής. «Δεν θεωρούμε ότι η προμήθεια δυσκολεύει τη διαφανή και πλήρη ενημέρωση του καταναλωτή. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο από έναν διαμεσολαβητή πολύ καλά καταρτισμένο. Στο πλαίσιο αυτό, πιστεύω ότι θα υπάρξουν πολύ μεγάλες απαιτήσεις όσον αφορά στις γνώσεις και δεν θα καταργηθούν οι προμήθειες».

Στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής αναφέρθηκε, στην έναρξη της τοποθέτησής του, ο κ. Τζωρτζωρής. Τόνισε ότι η Πολιτεία γνωρίζει ότι η κλιματική αλλαγή έρχεται με μεγάλη ταχύτητα. Το πρόβλημα σε άλλα κράτη, είπε ο κ. Τζωρτζωρής, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων, σε εμάς υπάρχει υστέρηση. «Η Ελλάδα αποτελεί το hot spot για το θέμα αυτό, καθώς η κλιματική αλλαγή εξαπλώνεται με ρυθμό κατά 20% μεγαλύτεροαπό άλλες χώρες, έρχονται φαινόμενα καταστροφικά για μεγάλους όγκους ανθρώπων. Αν συνυπολογίσουμε ότι η Ελλάδα είναι η πιο σεισμική χώρα στην Ευρώπη και πέμπτη ή έκτη στον κόσμο, έχουμε πολλαπλάσιο θέμα. Είναι πρόβλημα το γεγονός ότι είμαστε λίγο ασφαλισμένοι, η ασθένεια της Ελλάδας είναι η παθητικότητα. Κάναμε μια πρόταση να δοθεί έκπτωση 30% στον ΕΝΦΙΑ, για να ισοσκελίσει τη δαπάνη της ασφάλισης. Τα έσοδα θα είναι πολλαπλάσια για το κράτος. Προσπαθούμε να πείσουμε για το αυτονόητο» είπε.

Για το ζήτημα της επαγγελματικής ευθύνης ο κ. Τζωρτζωρής ανέφερε: «Η Πολιτεία αναφερόταν στο κόστος χρήματος, η παθητικότητα προς αυτήν την κατεύθυνση έχει να κάνει με το πολιτικό κόστος που καλούμαστε να αναλάβουμε. Όλοι οι επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες είναι πιθανό να κάνουν λάθος, γιατί είναι άνθρωποι. Δεν είναι όμως σωστό αυτοί που θα υποστούν βλάβες να μην αποζημιωθούν. Ο μηχανισμός βέβαια θα πρέπει να λειτουργεί και προληπτικά, η ασφάλιση έχει σκοπό να προλάβει τη ζημιά».

Αντιπαραβάλλοντας το παράδειγμα της Κύπρου, ο κ. Τζωρτζωρής είπε: «Στην Ελλάδα μόνο εμείς υποχρεούμαστε να έχουμε επαγγελματική ασφάλιση. Η Κύπρος έχει 30 επαγγέλματα υποχρεωτικής ασφάλισης, υποχρεωτική και η εργοδοτική ευθύνη στην Κύπρο. Θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι το κόστος της ασφάλισης είναι πενιχρό».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της εκπαίδευσης, ο πρόεδρος του ΣΕΜΑ είπε ότι, κατά τη γνώμη του, η λύση βρίσκεται στα πανεπιστήμια. «Για το θέμα της εκπαίδευσης, θα πρέπει να πάμε να μιλήσουμε στα παιδιά, να τους πούμε ότι μπορούν να κάνουν καριέρα, να βγάλουν αρκετά χρήματα. Ακόμη και στα πανεπιστήμια δεν αναδεικνύεται σωστά το επάγγελμα. Εμείς, ως ΣΕΜΑ, κάναμε μια μόνιμη συνεργασία, ακριβώς για να έχουμε πρόσβαση και να μπορούμε να μιλάμε με τα παιδιά».

Ο κ. Τζωρτζωρής αναφέρθηκε στο ζήτημα των κινήτρων-αντικινήτρων ξεκινώντας την τοποθέτησή του από το γεγονός ότι η ασφαλιστική βιομηχανία, για κάθε ευρώ που δημιουργεί προσφέρει, άμεσα ή έμμεσα, 3,6 ευρώγια την κοινωνία. «Δεδομένου αυτού, θα λέγαμε ότι θα έπρεπε να υπάρχει για εμάς ένα ευνοϊκό περιβάλλον. Όμως, δεν είμαστε καν σε ένα ουδέτερο, αλλά αντιθέτως ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα μάλλον εχθρικό περιβάλλον. Έχουμε τον μεγαλύτερο φόρο ασφαλίστρων σε όλη την Ευρώπη, καθώς και φόρο στις νοσοκομειακές δαπάνες. Το ζήτημα των ανασφάλιστων είναι μεγάλο, δεν υπάρχει κάποιος ουσιώδης ελεγκτικός μηχανισμός. Πρέπει να κάνουμε προσπάθειες να εκπαιδευτεί η Πολιτεία για να αναθεωρήσει όλο αυτό το πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί» τόνισε.

Στον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ο διαμεσολαβητής σε ένα πλάνο συνταξιοδότησης αναφέρθηκε, στην έναρξη της τοποθέτησής του, ο κ. Τοζακίδης. «Υπάρχουν ασφαλιστικά οι κίνδυνοι που είναι αβέβαιοι και εκείνοι που σίγουρα θα συμβούν, όπως το θέμα του μελλοντικού εισοδήματος. Η μέση σύνταξη είναι γύρω στα 750 ευρώ. Στους ελεύθερους επαγγελματίες η κατάσταση είναι χειρότερη».

Ο κ. Τοζακίδης αναφέρθηκε σε 4 βασικούς πυλώνες που διαμορφώνουν το μελλοντικό εισόδημα:

  • Κοινωνική σύνταξη, που διαμορφώνεται στα 414 ευρώ και μετά προστίθεται ανάλογα τι έχει να προσφέρει ο εκάστοτε «κουμπαράς».
  • Κίνδυνοι, που πλέον είναι πολλοί.
  • Ανεργία-μη συνεχής εργασία, που είναι χαρακτηριστικό της νέας γενιάς.
  • Ο δείκτης εξάρτησης συνταξιούχων εργαζομένων διαμορφώνεται πλέον στο 1,7, ενώ υπάρχουν και επιμέρους οικονομικές συνέπειες σε καταστάσεις που δεν μπορούν να προβλεφθούν, όπως η πανδημία.

Σε αυτό το κλίμα, σύμφωνα με τον κ. Τοζακίδη, ο ρόλος του διαμεσολαβητή είναι σημαντικός: ένα συνταξιοδοτικό πλάνο πρέπει να καταρτιστεί έπειτα από πολλή μελέτη και θα πρέπει να υπολογιστεί η κοινωνική ασφάλιση και να ξέρουμε αν υπάρχει επικουρική. Έπειτα έχουμε τα ΤΕΑ στα οποία παρέχονται φορολογικά κίνητρα, καθώς και η ατομική πρόβλεψη.

Ο κ. Τοζακίδης επεσήμανε ότι είναι σημαντικό ο διαμεσολαβητής να είναι «καλά μελετημένος» και να θέτει υπόψη του μια σειρά από παράγοντες για να διαμορφώσει ένα τελικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, ενώ τόνισε την ανάγκη να υπάρχει φοροαπαλλαγή από τέτοιου είδους προγράμματα.

Σχετικά με το ζήτημα της στελέχωσης του κλάδου, διαπίστωσε ότι «έχουμε μια περισσότερο ποιοτική είσοδο ανθρώπων στο επάγγελμα, αλλά μικρό αριθμό νέων συναδέλφων. Σήμερα, έχουμε 12.500-13.000 διαμεσολαβούντες, ενώ αναμένεται η έξοδος αρκετών. Όλα αυτά καταδεικνύουν ότι κάτι δεν έχουμε κάνει καλά, το περιβάλλον που έχουμε δημιουργήσει δεν προσελκύει νέους ανθρώπους».

Ένας παράγοντας που συνδράμει σε αυτό είναι, κατά τον κ. Τοζακίδη, η έλλειψη των τεχνολογικών μέσων. «Δεν έχουμε δημιουργήσει το κατάλληλο τεχνολογικό περιβάλλον, με την είσοδο της ΑΙ και άλλων τεχνολογιών» είπε. Παράλληλα, τόνισε ότι θα πρέπει οι εταιρείες να επενδύουν στο ελεύθερο δίκτυο, ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, το φορολογικό καθεστώς θα πρέπει να αλλάξει για έναν νέο επαγγελματία.

Στο «μέτωπο» της υγείας, ο πρόεδρος της ΕΣΑΠΕ ανέφερε ότι υπάρχουν νέα δεδομένα, παρατηρείται αύξηση της «πίτας» στα συμβόλαια υγείας, αλλά και στα ομαδικά. «Έχουμε συνολικά γύρω στο 1,5 εκατομμύριο ασφαλισμένους, μιλάμε για 3ο πυλώνα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι δεν χρησιμοποιούν την κοινωνική ασφάλιση, είναι δύο παράλληλοι δρόμοι που συνυπάρχουν».

Όπως ανέφερε ο κ. Τοζακίδης, αυτά τα συμβόλαια «μεταφράζονται» σε τζίρο 740 εκατ. ευρώ στα ασφάλιστρα, ένα ποσό που χαρακτήρισε «μικρό, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι πολίτες δίνουν 5,5 δισ. από την τσέπη τους για την υγεία».

Ύστερα από το διάλειμμα για φαγητό, έγιναν δύο ακόμη πολύ σημαντικές ομιλίες.

Αρχικά, ο κ. Νίκος Σωφρονάς, γενικός διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών, μίλησε στους συμμετέχοντες του συνεδρίου στην παρουσίασή του με θέμα «Τάσεις, προκλήσεις και προοπτικές της ιδιωτικής ασφάλισης» και ακολούθησε η κ. Μαρία Αλεξίου, πρόεδρος του ΔΣ της CSR Hellas, αντιπρόεδρος του ΔΣ της CSR Europe και Μέλος της Ομάδας, με την παρουσίασή της «Ο καθοριστικός ρόλος των ασφαλιστικών εταιρειών στη βιώσιμη μετάβαση: Το νέο κανονιστικό πλαίσιο εργασίας για τα ευρωπαϊκά πρότυπα στις ΜμΕ του Οργανισμού EFRAG».

Τα ασφαλιστικά προϊόντα της νέας εποχής

Το 16ο Συνέδριο ολοκληρώθηκε με το τρίτο Panel, με τίτλο «Ασφαλιστικά Προϊόντα» και συντονιστή τον κ. Ερρίκο Μοάτσο, αντιπρόεδρο του ΔΣ της ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστικής.

Απαντώντας σε μια σειρά ερωτήσεων, ο κ. Γιώργος Γκοτζαγεώργης, Deputy Chief Commercial Officer & Sales Network Manager της Allianz Ευρωπαϊκή Πίστη, ανέφερε ότι «από 1/6 έχουμε πετύχει τη νομική ενοποίηση υπό την επωνυμία Allianz Ευρωπαϊκή Πίστη. Σύντομα, θα μπορούν όλοι οι τομείς να λειτουργούν ενιαία. Το τελικό μας ορόσημο είναι στο τέλος του 2024. Όσον αφορά στην εμπορική ενοποίηση, αρχές του 2024 θα έχει δημιουργηθεί κοινός κατάλογος προγραμμάτων. Στόχος μας είναι η εξασφάλιση καλύτερων προϊόντων για τους πελάτες και υπηρεσιών και αμοιβών για τους συνεργάτες μας».

Σημείωσε ακόμη: «Θα φέρουμε περαιτέρω εξειδικευμένες λύσεις, όπως η παράταση εγγύησης, εξειδικευμένα προγράμματα με βάση τις νέες εξελίξεις στην αυτοκίνηση (ηλεκτροκίνηση κ.λπ.), καινοτόμα προγράμματα για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Πολύ σύντομα. θα καταθέσουμε μια καινοτόμο πρόταση για το σύστημα υγείας και σύγχρονα συνταξιοδοτικά προϊόντα. Στόχος είναι να βρισκόμαστε με ένα τουλάχιστον προϊόν σε κάθε σπίτι».

Ο κ. Γκοτζαγεώργης τόνισε ότι «η επόμενη μέρα για εμάς είναι συνυφασμένη με τα φυσικά δίκτυα. Οι 6.500 συνεργάτες μας μάς έφεραν στην κορυφή και θα συνεχίσουμε. Ωστόσο, αυτό, από μόνο του, δεν είναι αρκετό. Θα θωρακίσουμε τους συνεργάτες μας με νέα ψηφιακά προϊόντα και εργαλεία».

Ο κ. Στάθης Τσαούσης, διευθυντής του Τομέα Πωλήσεων και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ERGO, ανέφερε: «Οι εταιρείες έχουν αναγνωρίσει την προτεραιότητα του ESG με στόχο τη βιωσιμότητα. Τα θέματα που ανακύπτουν από αυτές τις επιταγές είναι πολλά και ποικίλα και η ενσωμάτωσή τους αποτελεί πρόκληση, καθώς επηρεάζει όλα τα επίπεδα λειτουργίας. Το κανονιστικό πλαίσιο επιβάλλει τη συμμόρφωση σε αυτά τα διαρκώς μεταβαλλόμενα πρότυπα. Χρειάζεται αναθεώρηση πρακτικών, επένδυση σε τεχνολογία και εκπαίδευση. Όλα αυτά έρχονται και λειτουργούν συνδυαστικά. Πρέπει όλοι οι φορείς να συνεργαστούν αρμονικά. Όλοι μας, τα τελευταία χρόνια, γνωρίζουμε πράγματα εντελώς καινούργια, που μας βοηθούν να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα.

Η ασφαλιστική αγορά είναι, στο σύνολό της, σε μια διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού, καθώς το μέλλον προμηνύεται κατά βάση ψηφιακό. Θα επηρεάσει όλο τον κλάδο, από τη δημιουργία προϊόντων, τους διανεμητές, τα κόστη και τις αποζημιώσεις. Προσφέρει τη δυνατότητα παροχής εξατομικευμένων προϊόντων, συνδεδεμένων με το lifestyle και τις απαιτήσεις του κάθε πελάτη. Ήδη πραγματοποιούμε τεράστια ανάλυση δεδομένων για να το πετυχαίνουμε αυτό» κατέληξε ο κ. Τσαούσης.

Ο κ. Μάρκος Φραγκουλόπουλος, Head of Corporate Marketing, Interamerican, ανέφερε: «Υπάρχουν τρία επίπεδα που χαρακτηρίζουν κάθε προϊόν μας: Υπάρχει το βασικό-core product, που αφορά αυτό καθεαυτό το προϊόν, το εμπειρικό κομμάτι, που χτίζουμε με τους πελάτες, και τρίτον όλες οι συναφείς υπηρεσίες που έρχονται και συνθέτουν την εμπειρία του πελάτη».

Επεσήμανε ότι «η καινοτομία είναι κρίσιμης σημασίας. Το digital insurance είναι μια καινοτομία που μπορεί να οδηγήσει την αγορά παραπέρα. Η ενσωμάτωση του ΑΙ, των Chat Box, Ιnternet of Τhings αποτελούν τα ζητούμενα της νέας εποχής. Η καινοτομία παράγεται στον χώρο της πραγματικής οικονομίας και όχι στο εργαστήριο».

Ο κ. Φραγκουλόπουλος ανέφερε ότι «το οικοσύστημα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα έννοια. Παλαιότερα, αφορούσε λειτουργίες στο φυσικό περιβάλλον. Σήμερα, όλες οι λειτουργίες μπορούν να μπουν σε μία πλατφόρμα, στην οποία συμμετέχουν και third parties. Υπάρχει μια πρόβλεψη ότι μέχρι το τέλος του 2030 το παγκόσμιο οικοσύστημα του insurance θα αποτιμάται σε 60 τρισ. Δηλαδή 10 φορές η σημερινή αγορά».

Διοργάνωση

Το 16th Insurance Conference διοργανώθηκε από την ethosEVENTS, το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr, το ασφαλιστικό περιοδικό Insurance World και το portal insuranceworld.gr και πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Divani Caravel με παράλληλη ζωντανή μετάδοση μέσα από το LiveOn Expo Complex, το σύγχρονο τρισδιάστατο συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο της LiveOn.

Χορηγοί

Η διοργάνωση του 16th Insurance Conference υποστηρίχθηκε με τη χορηγία και την αιγίδα πληθώρας σημαντικών εταιρειών και φορέων της αγοράς:

Gold Sponsor: Allianz-Ευρωπαϊκή Πίστη

Silver Sponsors: EY, Global Money Managers, IQVIA

Bronze Sponsors: Accenture, DGTAL, Εθνική Ασφαλιστική, ERGO, Eurolife FFH, Howden, NN Hellas, SRS Group of Companies

Premium Corporate Participations: Ευρώπη Ασφαλιστική, Interamerican, Interasco, UpcoMinds

Corporate Participations: Ατλαντική Ένωση, AIG, ARAG, Carglass, Glassfit, Groupama, HDI, INNEWS, KPMG, Ogilvy, Πειραιώς Agency Solutions, Συνεταιριστική Ασφαλιστική

Υπό την αιγίδα

της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος-ΕΑΕΕ

του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων-ΣΕΜΑ

της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών-ΠΟΑΔ

του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών-ΕΙΑΣ

της Ένωσης Συντονιστών Ασφαλιστικών Πρακτόρων Ελλάδος-ΕΣΑΠΕ

της Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος-ΕΕΑΕ

του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών-ΕΕΑ

του Συλλόγου Ασφαλιστικών Πρακτόρων Νομού Αττικής-ΣΠΑΤΕ

Χορηγοί Επικοινωνίας: Banks.com.gr, Insurance World & Insuranceworld.gr, Euro2Day, GRTimes.gr, BizNews, Star Κεντρικής Ελλάδας & TvStar.gr, Piraeus365.gr, The Business Events Calendar, ΧΡΗΜΑ & ΧΡΗΜΑ Week, Virus.com.gr, Pharma & Health Business.

Πληροφορίες: bit.ly/inco23info