3o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης-Απολογισμός

3o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης-Απολογισμός

Με μεγάλη επιτυχία και σημαντική συμμετοχή ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 3ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης, το οποίο διοργανώθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά από την Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α) και την ethosEVENTS, σε συνεργασία με το οικονομικό & επιχειρηματικό portal banks.com.gr, το ασφαλιστικό περιοδικό InsuranceWorld και το portal insuranceworld.gr. Το συνέδριο διεξήχθη σε υβριδική μορφή, με τη χρήση της ολοκληρωμένης online πλατφόρμας επιχειρηματικής επικοινωνίας LiveOn, του ethosGROUP.

Στα έξι panels κατά την διάρκεια του διημέρου που διήρκεσε το συνέδριο σημαντικοί ομιλητές από την Ελλάδα και τη διεθνή κοινότητα, πολιτικοί, ακαδημαϊκοί και παράγοντες της αγοράς, ανέλυσαν την τρέχουσα κατάσταση στην Επαγγελματική Ασφάλιση σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, το εποπτικό και ρυθμιστικό πλαίσιο για τον 2ο Πυλώνα δηλαδή την Επαγγελματική Ασφάλιση, που φαίνεται να αναδεικνύεται σε «κρίσιμο παράγοντα ευημερίας στην κοινωνία»

Από το Συνέδριο προέκυψαν μια σειρά από σημαντικά και κρίσιμα συμπεράσματα όπως ότι ο ρόλος του θεσμού των ΤΕΑ είναι καίριος και κοινωνικά κρίσιμος ως πυλώνας της ασφάλισης και της εθνικής αποταμίευσης με θετικό πρόσημο και ότι η δημιουργία ΤΕΑ φαίνεται ότι έχει ενταχθεί δυναμικά στην εργαλειοθήκη των Διευθύνσεων Ανθρωπίνου Δυναμικού των εταιρειών. 

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υβριδικά μέσα από τη LiveOn, την ολοκληρωμένη ψηφιακή τεχνολογία επιχειρηματικής επικοινωνίας του ethosGROUP και το καινοτόμο 3D εκθεσιακό και συνεδριακό της κέντρο, το LiveOn Expo Complex.

Υπεύθυνος Προγράμματος ήταν ο Δρ. Χρήστος Νούνης, Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τις εταιρείες που υποστήριξαν χορηγικά το συνέδριο, όλους τους φορείς που μας παρείχαν την αιγίδα τους, τους χορηγούς επικοινωνίας καθώς και όλους τους συμμετέχοντες!

Με εκτίμηση,

Κωνσταντίνος Ουζούνης
CEO, ethosGROUP

SOCIAL

65.000+ impressions

660 σύνεδροι

620 δημοσιεύματα

ocin22_prese-100x100-1

Δείτε τις παρουσιάσεις του Συνεδρίου

Τo 3o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης πραγματοποιήθηκε υβριδικά, με ψηφιακή μετάδοση από τη LiveOn, την πρώτη πλήρη, all-in-one, ψηφιακή πλατφόρμα για την Επιχειρηματική Επικοινωνία και τα Events, και το τρισδιάστατο ψηφιακό εκθεσιακό της κέντρο, το LiveOn Expo Complex.

Επισκεφτείτε ξανά το LiveOn Expo Complex, κάνοντας κλικ στην φωτογραφία.

LiveOn_New

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Εναρκτήρια Προσφώνηση

Κωνσταντίνος Ουζούνης, CEO, ethosGROUP

Ο κ. Ουζούνης καλωσόρισε τους συμμετέχοντες του Συνεδρίου και τόνισε ότι το Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα των εκδηλώσεων της ethosEVENTS.

Καλωσόρισμα – Εισαγωγική Ομιλία

Χρήστος Π. Νούνης, Πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α) & Πρόεδρος Δ.Σ. Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπουργείου Οικονομικών (ΤΕΑ-ΥΠΟΙΚ)

Ο κ. Νούνης, καλωσόρισε τους υψηλούς προσκεκλημένους και κήρυξε την έναρξη του 3oυ Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης, ένα συνέδριο που όπως τόνισε έχει καθιερωθεί ως θεσμός για το 2ο Πυλώνα ασφάλισης και τυγχάνει της αναγνώρισης όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο χώρο της επαγγελματικής ασφάλισης.

Χαιρετισμός από εκπρόσωπο Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης

Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Ο κ. Χατζηδάκης, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο διευκολύνουν την αποταμίευση και μετασχηματίζουν το συνταξιοδοτικό σαν εργαλείο ευημερίας, τονίζοντάς ότι “O ρόλος των επαγγελματικών ταμείων είναι καίριος. Ο ρόλος του 2ου Πυλώνα είναι κρίσιμος, ως πυλώνας της ασφάλισης και της εθνικής απoταμίευσης με θετικό πρόσημο.”

Ομιλία

Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών

Ο κ. Σταϊκούρας, εξέφρασε τη στήριξη στον θεσμό της επαγγελματικής ασφάλισης, ως μοχλού ανάπτυξης της οικονομίας, που δύναται να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στον εκσυγχρονισμό του ασφαλιστικού συστήματος. Επίσης, ανέφερε ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για να λάβει χώρα το αναγκαίο αναπτυξιακό άλμα.

Ομιλία

Βασιλική Λαζαράκου, Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Ν.Π.Δ.Δ.

Η κα Λαζαράκου, υπερθεμάτισε για το ζήτημα και τις προκλήσεις της εποπτείας και της εταιρικής διακυβέρνησης ως τα πλέον κομβικά ζητήματα για τη διαφύλαξη του επενδυτικού σχεδιασμού, με γνώμονα την αρχή της συνετής διαχείρισης και την διασφάλιση των συμφερόντων των ασφαλισμένων.

Ομιλία

Χρήστος Ι. Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος, Τράπεζα Πειραιώς

Ο κ. Μεγάλου, δήλωσε υπερήφανος και ικανοποιημένος για την ίδρυση του πρώτου ΤΕΑ ελληνικής τράπεζας, κατά τη διάρκεια της δικής του θητείας, καθώς το εγχείρημα αυτό ενδυναμώνει τους δεσμούς με τους εργαζόμενους, συμβάλλει στα μελλοντικά εισοδήματα και προωθεί την αποταμιευτική συνείδηση. Η αποδοχή του Ταμείου ήταν καθολική και μέσα σε λίγες εβδομάδες οι εγγραφές έφτασαν τις 9.000.

Panel Ι: «Κλαδική μελέτη Ι.Ο.Β.Ε. για την επαγγελματική ασφάλιση. Παρουσίαση και ανάλυση συμπερασμάτων»

Συντονιστής: Νίκος Φιλιππίδης, Δημοσιογράφος, Οικονομικός Αναλυτής Mega Channel,
Αρθρογράφος εφημερίδα TA NEA

Ομιλητές:

 • Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
 • Άδωνις-Σπυρίδων Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων
 • Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής,  Ι.Ο.Β.Ε., Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
 • Γιώργος Γατόπουλος, Επικεφαλής Τμήματος Διεθνών Μακροοικονομικών και Χρηματοοικονομικών, Ι.Ο.Β.Ε.
 • Παναγιώτης Γ. Λιαργκόβας, Καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου & Πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών
 • Γαβριήλ Αμίτσης, Καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας & Διευθυντής Ερευνητικού Εργαστηρίου Κοινωνικής Διοίκησης, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
 • Χαράλαμπος Φύτρος, Β’ Αντιπρόεδρος ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α., Αναλογιστής & Χρημ/κός Αναλυτής, ΤΕΑ Johnson & Johnson

Ομιλία

Ευφροσύνη Ε. Κουσκουνά, Πρόεδρος Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής (Ε.Α.Α.)

Η κα Κουσκουνά σημείωσε ότι: “Αδιαμφισβήτητα, η επαγγελματική ασφάλιση αποτελεί έναν αναπτυξιακό μοχλό για να βελτιώσει τα κίνητρα για εργασία και περιορισμό ασφαλιστικού κινδύνου”, & σημείωσε ότι η ίδρυση πολυ-επιχειρησιακών ταμείων, θα μπορούσε να αποτελέσει απάντηση στο πρόβλημα του μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων καθώς η πλειονότητά τους απαριθμούν λιγότερους από 50 εργαζόμενους.

Ομιλία

Κρις Αίσωπος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Διαχειριστών Συλλογικών Επενδύσεων και Περιουσίας (ΕΘΕ)

Ο κ. Αίσωπος, σημείωσε τα ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα που πέτυχαν οι Έλληνες διαχειριστές, καθώς επίσης και την ενεργό στήριξη της ΕΘΕ και των ίδιων των μελών της στο θεσμό των Επαγγελματικών Ταμείων που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ομιλία

Κωνσταντίνος Κόλλιας, Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Ο κ. Κόλλιας τόνισε ότι “τα ΤΕΑ δεν είναι ευκαιριακοί κερδοσκόποι, αλλά διασφαλίζουν και προστατεύουν τις εισφορές των μελών για την παροχή επικουρικής ασφάλισης”, φέροντας ως παράδειγμα την περίπτωση του ΕΤΑΟ.

Ομιλία – Παρουσίαση: «Κοινωνική, Επαγγελματική ή Ιδιωτική Ασφάλιση;»

Νικόλαος Χαλκιόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ., Εκτελεστικό Μέλος, Γενικός Διευθυντής Χαρτοφυλακίου της Α.Ε.Γ.Α. Ευρωπαϊκή Πίστη

Ο κ. Χαλκιόπουλος υπερτόνισε ότι “Η ελάχιστη συνταξιοδοτική παροχή σημαίνει πολιτισμός” και σημείωσε την αναγκαιότητα συμπράξεων, ως πολλαπλασιαστή δυνάμεων για την επίτευξη καλύτερων παροχών στους ασφαλισμένους.

Ομιλία – Παρουσίαση: “A New Retirement Story: about Adequacy, Sustainability and Creating a Life You don’t want to Retire from”

Falco Valkenburg, Vice-Chairperson Occupational Pensions Stakeholder Group of the European Insurance and Occupational Pensions Authority, Past Chairperson of the Actuarial Association of Europe

Ο κ. Valkenburg σημείωσε ότι είναι επιτακτική η προσέγγιση του 1ου Πυλώνα της Κοινωνικής Ασφάλισης, με το 2ο Πυλώνα της Επαγγελματικής Ασφάλισης και η παροχή ευελιξίας, λόγω του έντονου δημογραφικού προβλήματος.

Ομιλία – Παρουσίαση: “The Added value of paritarian policies : driving pensions for the next generations”

Brigitte Pisa, President, European Association of Paritarian Institutions (AEIP)

Η κα Pisa, αναφέρθηκε στο πρόβλημα της αύξησης του αριθμού εργαζομένων στην Ευρώπη, οι οποίοι δεν είναι επαρκώς ασφαλισμένοι, ως το βασικό πρόβλημα των συνταξιοδοτικών συστημάτων.

Ομιλία – Παρουσίαση-Μελέτης: «Ιδεολογία και πολιτική στην ανάπτυξη της Επαγγελματικής Ασφάλισης – Η ευρωπαϊκή εμπειρία»

Χριστίνα Μαυρέλη, Πολιτικός Επιστήμονας, Ερευνητικό Εργαστήριο Κοινωνικής Διοίκησης, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Η  κα Μαυρέλη, στην από κοινού παρουσίαση μελέτης με τον κ. Αμίτση,  παρουσίασε το πρότυπο ανάπτυξης των Επαγγελματικών Ταμείων στις Σκαδιναβικές χώρες. Συνολικά, αναδείχτηκε ότι ο 2ος πυλώνας αποτελεί σημαντική λύση με σημαντικά δυνητικά περιθώρια ανάπτυξης και ρόλο συμπληρωματικό, αλλά διακριτό από τους άλλους δύο πυλώνες.

Panel ΙΙ: «Εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου Τ.Ε.Α. από το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας με μεταρρυθμιστική χροιά. Η Τεχνική Βοήθεια της Ε.Ι.Ο.P.Α., η ευρωπαϊκή εμπειρία και τα επόμενα βήματα της αναπτυξιακής διαδικασίας»

Συντονιστής: Γιάννης Παπαδογιάννης, Δημοσιογράφος, Διευθυντής, BusinessDaily.gr

Ομιλητές:

 • Βασιλική Μαμμωνά, Προϊσταμένη Τμήματος Διεθνούς Παρακολούθησης Επαγγελματικής Ασφάλισης, Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
 • Μαρία Μαργαριτσανάκη, Στέλεχος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Διεύθυνση Φορέων
 • Ann Verlinden, Secretary General of PensioPlus, the Belgian Association of Pension Institutions
 • Antonello Motroni, Senior Researcher at Mefop, Organisation for the Development of the Pension Fund Market (IT)
 • Xρίστος Λούβαρης Φασόης, Σύμβουλος δημοσίων πολιτικών σε συνταξιοδοτικά ζητήματα, European Association of Paritarian Institutions (AEIP)
 • Ιωάννης Τζανάκος, Γενικός Γραμματέας και εκπρόσωπος ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α. στην επιτροπή Occupational Pensions Stakeholder Group (ΟPSG) της E.I.O.P.A.

Panel ΙΙΙ: «Νέες εισαγωγές επαγγελματικών ταμείων στον 2ο Πυλώνα με αιχμή τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Στροφή των Διευθύνσεων Ανθρώπινου Δυναμικού στη λύση της επαγγελματικής ασφάλισης»

Συντονιστής: Χρήστος Κώνστας, Δημοσιογράφος, Head of Content, ethosMEDIA

Ομιλητές:

 • Γεώργιος Γεωργόπουλος, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής – Group Chief Human Resources Officer, Τράπεζα Πειραιώς
 • Νατάσσα Πασχάλη, Group Chief Human Resources Officer, Γενική Διευθύντρια Eurobank ΑΕ
 • Κωνσταντίνος Τσαλίκης, Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού της Citi Ελλάδος & Περιφερειακός Διευθυντής Υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού Citi Δυτικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής & Αφρικής
 • Ιωάννης Κόλλας, Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού του Διεθνούς Αερολιμένος Αθηνών
 • Μαρία Φατζικμανώλη, Επικεφαλής Ανθρώπινου Δυναμικού Intrum Ελλάδος και μέλος Διοικητικής Ομάδας HR Ομίλου Intrum
 • Νικόλας Μοσχάτος, Διευθυντής Ανθρωπίνων Πόρων, Accenture (Ελλάδα & Βουλγαρία)

Κλείσιμο 1ης Ημέρας Συνεδρίου

Συμπεράσματα

Στο τέλος της πρώτης ημέρας ο κ. Χρήστος Κώνστας, Δημοσιογράφος, Head of Content, ethosMEDIA και ο κ. Χαράλαμπος Φύτρος, Β’ Αντιπρόεδρος ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α. συνόψισαν τα όσα συμπεράσματα προέκυψαν από τις εργασίες της πρώτης ημέρας του 3ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης και προλόγισαν τις πολύ σημαντικές ομιλίες και τα panels της δεύτερης ημέρας του Συνεδρίου.

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

Καλωσόρισμα – Εισαγωγή στις εργασίες της 2ης ημέρας

Χρήστος Π. Νούνης, Πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α) & Πρόεδρος Δ.Σ. Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπουργείου Οικονομικών (ΤΕΑ-ΥΠΟΙΚ)

Ο κ. Νούνης, καλωσόρισε τους συνέδρους στη δεύτερη μέρα του Συνεδρίου και ανέφερε ότι οι εργασίες θα συνεχίσουν με το ίδιο ενδιαφέρον, με δυνατό πρόγραμμα και διαδραστικά panels με εξέχοντες ομιλητές και σημαντικά θέματα.

Ομιλία

Πάνος Τσακλόγλου, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων & Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο κ. Τσακλόγλου, κατά τη δεύτερη ημέρα εργασιών του Συνεδρίου δήλωσε ότι: “Στηρίζουμε την ανάπτυξη και την διάδοση του θεσμού της επαγγελματικής ασφάλισης”, τονίζοντας μάλιστα ότι: “Για τον κόσμο της εργασίας, τα επαγγελματικά ταμεία είναι πια ένας σημαντικός θεσμός.

Ομιλία-Παρουσίαση: «Η σημασία της επαγγελματικής διαχείρισης στα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης»

Ιωσήφ Παπαδογιάννης, Διευθυντής Επενδύσεων και Μέλος ∆.Σ. της ALPHA TRUST

O κ. Παπαδογιάννης τόνισε τη σημασία της επαγγελματικής διαχείρισης για τα ΤΕΑ, όπου με την άκρως ενδιαφέρουσα παρουσίασή του, τόνισε ότι βρισκόμαστε σε μια ευνοϊκή συγκυρία – φάση ανάπτυξης του θεσμού των Επαγγελματικών Ταμείων, με την οικονομία να έχει ανάγκη για επενδύσεις. Τόνισε δε ότι: “Πρέπει να δώσουμε σημασία και να δούμε την γενικότερη εικόνα, τον ρόλο των ΤΕΑ στις τοπικές κοινωνίες, την οικονομία, την ανάπτυξη, ώστε να διαφωτιστούμε. Τα Ταμεία συνδράμουν στον ενάρετο κύκλο της απασχόλησης, σύνταξης κτλ. Έχουμε έναν δημοσιονομικό τομέα που δεν πρέπει να επεκτείνεται στις δαπάνες”.

Κοινή Ομιλία – Παρουσίαση: «Πολύ-Εργοδοτικά Ταμεία: η επόμενη μέρα της Επαγγελματικής Ασφάλισης στην Ελλάδα; Πλεονεκτήματα και διεθνείς τάσεις»

Γεώργιος Κεντούρης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, ΑοΝ Solutions Greece
Φίλιππος Μαννάρης, Διευθύνων Σύμβουλος, AON Solutions Cyprus

Οι κκ. Κεντούρης και Μανάρης περιέγραψαν συνεκτικά την παγκόσμια εμπειρία για τα Πολύ-Εργοδοτικά Ταμεία και το μέλλον τους. Ανέδειξαν τα σημαντικά πλεονεκτήματα που μπορούν να επιλύσουν στο ελληνικό πλαίσιο και περιέγραψαν τις διεθνείς τάσεις και εμπειρίες από την εφαρμογή του θεσμού σε άλλες χώρες.

Ομιλία – Παρουσίαση: «Επιτυχής αξιοποίηση του θεσμού της Επαγγελματικής Ασφάλισης στον χώρο της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας»

Χαράλαμπος Α. Κατσιπουλάκης, Πρόεδρος Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Ομίλου Τσάκου

O κ. Κατσιπουλάκης έλαβε το βήμα περιγράφοντας γλαφυρά την επιτυχή αξιοποίηση του θεσμού της Επαγγελματικής Ασφάλισης στον χώρο της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: “Ο Όμιλος Τσάκου πρωτοπόρησε και σύστησε το πρώτο ταμείο επαγγελματικής ασφάλισης στην ελληνική ναυτιλία”.

Oμιλία – Παρουσίαση: «Εμπειρίες από την Λειτουργία των Επαγγελματικών Ταμείων στην Ελλάδα»

Ευαγγελία Χειμωνίδη, Επικεφαλής Διοικητικός Υπεύθυνος (Τομέας Επαγγελματικών Ταμείων), Prudential Informatics

Η κα Χειμωνίδη μοιράστηκε την εμπειρία της από τη λειτουργία των Επαγγελματικών Ταμείων στη χώρα μας δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι η ανάπτυξη των ΤΕΑ απαιτεί καλή διαχείριση, διαφάνεια και ευρεία οικονομική κλίμακα.

Ομιλία – Παρουσίαση: “A holistic approach for pensions throughout Europe” 

Prof. dr. Yves Stevens, ΚU Leuven, Faculty of Law and Criminology, Department of Social Security & Labour Law – Treasurer, European Network For Research On Supplementary Pensions (ENRSP)

O Prof. Dr. Stevens, σημείωσε ότι: “Όταν αναφέρεσαι στα συστήματα συντάξεων υπάρχουν δυο βασικές ιδέες: ότι θα πρέπει να μειώσεις την φτώχεια, αλλά πρέπει να υπάρχει ποσοστό αναπλήρωσης στην συνταξιοδοτική συνιστώσα”.

Panel ΙV: «Εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού συστήματος στον 1ο Πυλώνα: Το Τ.Ε.Κ.Α., η Νέα Αρχή του Ασφαλιστικού Συστήματος και οι αναμενόμενες παράπλευρες ωφέλειες στην επαγγελματική ασφάλιση»

Συντονιστής: Βασίλης Αγγελόπουλος, Δημοσιογράφος, Συντάκτης Εργατικού Ρεπορτάζ, Η Ναυτεμπορική

Ομιλητές:

 • Παυλίνα Καρασιώτου, Γενική Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης, Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων & Πρόεδρος Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής Τ.Ε.Κ.Α.
 • Γιώργος Στρατόπουλος, Μέλος Προσωρινής Διοίκησης Τ.Ε.Κ.Α. – Ειδικός Σύμβουλος Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων
 • Ελευθέριος Κρητικός, Υποδιοικητής e-EΦΚΑ, Πρόεδρος ΕΔΕΚΤ ΑΕΠΕΥ & Αντιπρόεδρος ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών
 • Θεμιστοκλής Χαντζαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών
 • Μιχάλης Ανθρωπέλος, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς

Ομιλία – Παρουσίαση: «Προσαρμογή της επενδυτικής διαχείρισης των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης στη σημερινή πραγματικότητα»

Θεοφάνης Μυλωνάς, Πρόεδρος του ΔΣ & Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ – Αντιπρόεδρος Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών (ΕΘΕ)

O κ. Μυλωνάς σημείωσε ότι τα υψηλά επιτόκια και η υφιστάμενη δομή του εγχώριου συνταξιοδοτικού συστήματος, έχουν εμποδίσει την ανάπτυξη του θεσμού της Επαγγελματικής Ασφάλισης στη χώρα μας.

Ομιλία – Παρουσίαση: «ESG & Διαχείριση Ασφαλιστικών Ταμείων: Παρανοήσεις & Προκλήσεις»

Γιώργος Σκιαδόπουλος, Καθηγητής, Queen Mary University of London & Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Διευθυντής, Institute of Finance and Financial Regulation & Εξωτερικός Ανεξάρτητος Ακαδημαϊκός Σύμβουλος, Iolcus Investments ΑΕΔΟΕΕ

Ο κ. Σκιαδόπουλος σημείωσε ότι οι επαγγελματίες διαχειριστές κινητοποιούνται για τα κριτήρια ESG λόγω των ηθικών περιορισμών που έχουν ή τη φήμη τους, αλλά τελικά εκείνο που αποδεικνύεται αποτελεσματικό είναι η πίεση του νομοθέτη.

Ομιλία – Παρουσίαση: “The new demanding investment environment and the application of ESG criteria in occupational funds’ investment strategies”

Justin Wray, Head of Policy Department, European Insurance and Occupational Pensions Authority (EIOPA)

Ο κ. Wray, επικεφαλής της EIOPA αναφέρθηκε στην άσκηση της εποπτείας των επαγγελματικών ταμείων της ΕΕ, στην όξυνση της γήρανσης του πληθυσμού και του δημογραφικού προβλήματος.

Ομιλία – Παρουσίαση: “The Decumulation Dilemma: Turning Wealth into Income”

Dr. Αvi Sharon, Executive Vice President, Product Strategist, PIMCO

Ο Dr. Sharon ανέδειξε το σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζει η οικογένεια, ως πυλώνας, καθώς σε αυτή μετατίθεται η κρατική ευθύνη.

Panel V: «Νέο απαιτητικό επενδυτικό περιβάλλον και εφαρμογή ESG κριτηρίων στις επενδυτικές στρατηγικές των Επαγγελματικών Ταμείων»

Συντονιστής: Νεκτάριος Νώτης, Δημοσιογράφος, Ιδρυτής / CEO της NOTICE CONTENT & SERVICES (των ψηφιακών newsletters FnB Daily – BnB Daily) & Συνιδρυτής της ESGreece

Ομιλητές:

 • Justin Wray, Head of Policy Department, European Insurance and Occupational Pensions Authority (EIOPA)
 • Dr. Αvi Sharon, Executive Vice President, Product Strategist, PIMCO
 • Κρις Αίσωπος, Διευθύνων Σύμβουλος της ALPHA TRUST, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Διαχειριστών Συλλογικών Επενδύσεων και Περιουσίας (ΕΘΕ)
 • Χαράλαμπος Σαρρής, Επικεφαλής Διαχείρισης Θεσμικών Χαρτοφυλακίων, Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ
 • Κωνσταντίνος Κονδάκης, Chief Investment Officer, Piraeus Asset Management ΑΕΔΑΚ
 • Σοφία Παπαστεφάνου, Υποδιευθύντρια Διεύθυνσης Funds of Funds, Alpha Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ.

Ομιλία – Παρουσίαση: «Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός και Αλφαβητισμός Κινδύνου – Η ανθεκτικότητα των πολιτών στον καιρό της πανδημίας»

Νικόλαος Δ. Φίλιππας, Πρόεδρος και Ιδρυτής του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, Καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πανεπιστήμιο Πειραιώς

O κ. Φίλιππας, ανέπτυξε το ρόλο του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού ως στοιχείο της αποταμιευτικής συνείδησης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον αλφαβητισμό του κινδύνου και την ανάγκη της ανθεκτικότητας των πολιτών σε κρίσεις.

Ομιλία – Παρουσίαση: «Η εμπειρία από το ΤΕΑ-ΕΛΤΑ. Οδηγός για το μέλλον»

Αγγελική Μουρατίδου, MBA, FHAS Αναλογιστής

H κα Μουρατίδου, μοιράστηκε την εμπειρία από το ΤΕΑ-ΕΛΤΑ, όπου ανέλυσε εκτενώς τη δομή και τη λειτουργία του.

Panel VΙ: «Μια κοινωνική συμμαχία για την ανάπτυξη των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης στην Ελλάδα. Εθνικό Επαγγελματικό Ταμείο: Διαστάσεις και Προοπτικές»

Συντονιστής: Μαίρη Λαμπαδίτη, Δημοσιογράφος, εφημερίδα Πρώτο Θέμα, imerisia.gr

Ομιλητές:

 • Χρήστος A. Iωάννου, Διευθυντής Τομέα Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β.)
 • Γεώργιος Καρανίκας, Πρόεδρος, Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (Ε.Σ.Ε.Ε.)
 • Γεώργιος Αμβράζης, Σύμβουλος Προέδρου, Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Σ.Ε.Τ.Ε.)
 • Δρ. Χρήστος Γεωργίου, Γενικός Διευθυντής Ινστιτούτου ΣΒΕ (ΙΝΣΒΕ)
 • Σωτήρης Σταματίου, Πρόεδρος, Σύνδεσμος Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδας (Σ.Δ.Α.Δ.Ε.)

Ολοκλήρωση Συνεδρίου

Συμπεράσματα:

Στο κλείσιμο και της 2ης μέρας των εργασιών του Συνεδρίου, έγινε ένας συνεκτικός απολογισμός των αποτελεσμάτων και των βασικών συμπερασμάτων, από τον Δρ. Χρήστο Νούνη, Πρόεδρο Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) &. Πρόεδρο Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπουργείου Οικονομικών, σε συντονισμό με τον Ηead of Content της ethosMEDIA, δημοσιογράφο, κ. Χρήστο Κώνστα.

Η διοργάνωση του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε με την πολύτιμη υποστήριξη των:

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Υπεύθυνος Προγράμματος
Δρ. Χρήστος Νούνης, Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α
e-mail: [email protected]

Χορηγίες:
Κωνσταντίνος Ουζούνης, CEO, ethosGROUP
Τηλ: 210 998 4864
e-mail: [email protected]

Ράντω Μανώλογλου, Key Account Manager,
Τηλ: 210 998 4863,
e-mail: [email protected]

Βασίλης Παπαδόπουλος, Key Account Manager,
Τηλ: 210 998 4904,
e-mail: [email protected]

Ατομικές Συμμετοχές
Βούλα Βασιλικού, Key Account Executive,
Τηλ: 210 998 4908,
e-mail: [email protected]

Συντονισμός Εκδήλωσης:
Κωνσταντίνος Σαλβαρλής, Events Director
Τηλ: 210 998 4909
e-mail: [email protected]

Άρης Λαυδής, Events Manager
Τηλ: 210 998 4814
e-mail: [email protected]

Ιωάννης Μπορονικολός, Customer Success Executive, LiveOn
Τηλ: 210 998 48881
e-mail: [email protected]

Ομιλητές & Αιγίδες:
Μαριάνα Βαζαίου, Head of Events Content,
Τηλ: 210 998 4932,
e-mail: [email protected]

Μαρκέλλα Φάρκωνα, Events Programme Executive
Τηλ: 210 998 4865
e-mail: [email protected]

Marketing & Επικοινωνία:
Ιωάννης Π. Τριανταφύλλου, Board Advisor – Director of Marketing
Τηλ: 210 998 4810
e-mail: [email protected]

Ανδρέας Μπάλτας, Group Digital Marketing Executive
Τηλ: 210 998 4906
e-mail: [email protected]

Χρήστος Μόσχοβος, Product Marketing Executive,
Τηλ: 210 998 4817
e-mail: [email protected]