4o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης-Απολογισμός

4o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης-Απολογισμός

Με μεγάλη επιτυχία και σημαντική συμμετοχή ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης, το οποίο διοργανώθηκε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά από την Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) και την ethosEVENTS, σε συνεργασία με το οικονομικό & επιχειρηματικό portal banks.com.gr, το ασφαλιστικό περιοδικό InsuranceWorld και το portal insuranceworld.gr. Το συνέδριο διεξήχθη στο ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental, καθώς και με παράλληλη online μετάδοση από το LiveOn Expo Complex.

Στα έξι panels και στις περισσότερες από 35 ομιλίες κατά την διάρκεια του διημέρου που διήρκεσε το συνέδριο σημαντικοί ομιλητές από την Ελλάδα και τη διεθνή κοινότητα, πολιτικοί, ακαδημαϊκοί και παράγοντες της αγοράς, ανέλυσαν την άμεση ανάγκη για μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις από την πλευρά της Πολιτείας ώστε να ενισχυθεί ο 2ος Ασφαλιστικός Πυλώνας και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επίλυσης απτών προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

Κορυφαία παρουσία αποτέλεσε αυτή της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (European Insurance and Occupational Pensions Authority – E.I.O.P.A.), Petra Hielkema, ως Κεντρικής Ομιλήτριας του Συνεδρίου.

Υπεύθυνος Προγράμματος ήταν ο Δρ. Χρήστος Νούνης, Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τις εταιρείες που υποστήριξαν χορηγικά το συνέδριο, όλους τους φορείς που μας παρείχαν την αιγίδα τους, τους χορηγούς επικοινωνίας καθώς και όλους τους συμμετέχοντες!

Με εκτίμηση,

Κωνσταντίνος Ουζούνης
CEO, ethosGROUP

SOCIAL

670+ σύνεδροι

700+ δημοσιεύματα

1.72+  million impressions

22.000+
video views

75.000+ impressions

ocin23_prese-100x100-1

Δείτε τις παρουσιάσεις του Συνεδρίου

Τo 4o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης πραγματοποιήθηκε υβριδικά, με ψηφιακή μετάδοση από το LiveOn Expo Complex, το καινοτόμο 3D εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο της LiveOn, της ψηφιακής πλατφόρμας Επιχειρηματικής Επικοινωνίας και Εκδηλώσεων.

Επισκεφτείτε ξανά το LiveOn Expo Complex, κάνοντας κλικ στην φωτογραφία.

LiveOn_New

Κεντρική Ομιλία

Κεντρική Ομιλία: “Demystifying pensions” (Απομυθοποιώντας τις συντάξεις)

Petra Hielkema, Chairperson, European Insurance and Occupational Pensions Authority (EIOPA)

Η κα Hielkema, εξήρε την Ελλάδα για τον πολιτισμό που δίδαξε σε όλο τον κόσμο, έκανε αναφορές στην αρχαία Ελλάδα, λόγω και των κλασικών σπουδών που έλαβε, ενώ αναφερόμενη στη μυθολογία, τόνισε ότι υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από τις συντάξεις, που σταδιακά γίνονται κομμάτι της ιστορίας.

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

Εναρκτήρια Προσφώνηση

Κωνσταντίνος Ουζούνης, CEO, ethosGROUP

Ο κ. Ουζούνης καλωσόρισε τους συμμετέχοντες του Συνεδρίου και τόνισε ότι το Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα των εκδηλώσεων της ethosEVENTS.

Καλωσόρισμα – Εισαγωγική Ομιλία

Χρήστος Π. Νούνης, Πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) & Πρόεδρος Δ.Σ. Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπουργείου Οικονομικών (ΤΕΑ-ΥΠΟΙΚ)

Ο Δρ. Νούνης, τόνισε ότι «H αγορά και οι κοινωνικοί εταίροι είναι έτοιμοι για να αγκαλιάσουν τον θεσμό. Χρειάζεται το έναυσμα για να περάσουν τα ΤΕΑ στην νέα εποχή».

Πολιτειακός Χαιρετισμός – Ομιλία

Κωστής Χατζηδάκης, Εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Ο κ. Χατζηδάκης, ανέφερε ότι «πάντα έχουμε στο μυαλό μας τα φορολογικά ζητήματα ώστε να είναι πάντοτε ελκυστικά τα Επαγγελματικά Ταμεία».

Ομιλία

Άδωνις-Σπυρίδων Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

O κ. Γεωργιάδης, τόνισε ότι το ασφαλιστικό είναι ένα πολύπλοκο σύστημα και δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση ασχολήθηκε πιο ενεργά με τον πρώτο πυλώνα.

Ομιλία

Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Πρόεδρος Τ.Ε.Α. Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

Ο κ. Πατούλης, σημείωσε παρά την παγκόσμια αβεβαιότητα, λόγω πανδημίας, ο 2ος πυλώνας εξασφαλίζει την ανάπτυξη την τελευταία πενταετία.

Ομιλία

Ιωάννης Xατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ε.Α.Α.)

Ο κ. Xατζηθεοδοσίου, τόνισε ότι «Η ανάπτυξη των Τ.Ε.Α. αποτελεί μονόδρομο και θα πρέπει να γίνει με κανόνες. Πρέπει να υπάρξει ενεργοποίηση όλων των θεσμικών φορέων για την επίτευξη του κοινού στόχου».

Ομιλία

Νικόλαος Μπακατσέλος, Πρόεδρος, Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο

Ο κ. Μπακατσέλος, ανέφερε ότι η επαγγελματική ασφάλιση θεσμοθετήθηκε σχετικά πρόσφατα, το 2002, πολύ αργότερα από άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ και του Ο.Ο.Σ.Α..

Panel Ι: «Συζήτηση προγραμματικών θέσεων κομμάτων για την ανάπτυξη του θεσμού της επαγγελματικής ασφάλισης την επόμενη ημέρα των βουλευτικών εκλογών»

Συντονιστής: Ντίνος Σιωμόπουλος, Δημοσιογράφος, Παρουσιαστής της Πρωινής Ενημερωτικής Εκπομπής MEGA Σαββατοκύριακο, Οικονομικός Συντάκτης και Αναλυτής Εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ

Ομιλητές:

 • Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Βουλευτής Β1′ Βορείου Τομέα Αθηνών και Αντιπρόεδρος Νέας Δημοκρατίας
 • Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Β1′ Βόρειου Τομέα Αθηνών
 • Γιώργος Κουτρουμάνης, Γραμματέας Τομέα Κοινωνικής Ασφάλισης, ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής
 • Γαβριήλ Αμίτσης, Καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας & Διευθυντής Ερευνητικού Εργαστηρίου Κοινωνικής Διοίκησης, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
 • Χαράλαμπος Φύτρος, Β’ Αντιπρόεδρος ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α., Αναλογιστής & Χρημ/κός Αναλυτής, Τ.Ε.Α. Johnson & Johnson

Ομιλία

Ευφροσύνη Ε. Κουσκουνά, BSc, MSc, Fellow of Hellenic Actuarial Society (FHAS), Πρόεδρος Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής

Η κα Κουσκουνά ανέφερε ότι τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν την αυξητική πορεία στα μεγέθη της επαγγελματικής ασφάλισης.

Ομιλία

Κρις Αίσωπος, Πρόεδρος Δ.Σ. Ένωση Θεσμικών Επενδυτών (Ε.Θ.Ε.)

Ο κ. Αίσωπος, χαρακτήρισε το 2022 ως μια «σπάνια κακή χρονιά» από πλευράς αποδόσεων, με τους επενδυτές να μην έχουν κάποιο ασφαλές καταφύγιο, παρά μόνο σε μετρητά.

Ομιλία – Παρουσίαση: «ΑΟΝ 2022 DC Survey: Συνταξιοδοτικές παροχές – Προτεραιότητες και Προκλήσεις»

Γεώργιος Κεντούρης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, ΑοΝ Solutions Greece

Ο κ. Κεντούρης τόνισε ότι τα ΤΕΑ μπορούν να αποτελέσουν βέλτιστο όχημα αποταμίευσης σύμφωνα με τη νέα έρευνα της «ΑΟΝ 2022 DC Survey».

Ομιλία – Παρουσίαση: «Το Συνταξιοδοτικό Σύστημα της Αυστραλίας»

Στέργιος Μπακάλης, τ. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Βικτώρια της Αυστραλίας

Σχολιαστής:

Γεώργιος Μπήτρος, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ομιλία – Παρουσίαση: «Δημογραφική γήρανση και κοινωνική ασφάλιση στον ορίζοντα του 2050»

Βύρων Κοτζαμάνης, Καθηγητής Δημογραφίας, Επιστημονικός Υπεύθυνος του Ερευνητικού Προγράμματος (ΕΛΙΔΕΚ) “Δημογραφικά Προτάγματα στην Έρευνα και Πρακτική στην Ελλάδα”, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Επιτροπή Ερευνών / ΕΔΚΑ

Ο κ. Κοτζαμάνης ανέφερε ότι η ψηφιοποίηση μπορεί να αλλάξει το ασφαλιστικό σύστημα. Για εμάς στις πρώτες προτεραιότητες αποτελεί η χαμηλή εμπιστοσύνη που υπάρχει σε σχέση με το ασφαλιστικό σύστημα, καθώς δεν έχουμε σύγχρονες υπηρεσίες.

Ομιλία

Κωνσταντίνος Κόλλιας, Πρόεδρος, Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος

Ο κ. Κόλλιας σημείωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις, στις οποίες αναφέρεται ο τίτλος του φετινού συνεδρίου είναι αναγκαίο να γίνουν χθες. Το υπουργείο Εργασίας πρέπει να φέρει άμεσα το ν/σ στη Βουλή, που περιλαμβάνει διατάξεις για τη λειτουργία των ΤΕΑ.

Ομιλία

Χαρούλα Απαλαγάκη, Acting Γενική Διευθύντρια, Ελληνική Ένωση Τραπεζών

Η κα Απαλαγάκη, δήλωσε ότι “Εγγραματισμός σημαίνει ενημέρωση σε βάθος, ώστε να επιχειρώ μια σειρά από δραστηριότητες και δράσεις που ξεφεύγουν της καθημερινότας”.

Ομιλία

Γιώργος Ξηραδάκης, Πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας, Ιδρυτής – Διευθύνων Σύμβουλος, XRTC Business Consultants

Ο κ. Ξηραδάκης, ανέφερε ότι για τον ίδιο τα ΤΕΑ άρχισαν να αποτελούν πιθανές εναλλακτικές επιλογές για τη διασφάλιση ενός επαρκούς εισοδήματος κατά τη συνταξιοδότηση.

Ομιλία: «Τ.Ε.Α.: Ένα σύγχρονο και ασφαλές εφόδιο, ωφέλιμο για την κοινωνία και την οικονομία»

Σταύρος Ιωάννου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Τράπεζα Eurobank A.E.

Ο κ. Ιωάννου, τόνισε ότι τα ΤΕΑ αποτελούν μια αμοιβαία συνθήκη και λειτουργούν ως αναπτυξιακός μοχλός για το σύνολο της οικονομίας. Τα assets των ΤΕΑ έφθασαν το 2022 τα 84, 5 τρις δολάρια παγκοσμίως.

Ομιλία: «Τ.Ε.Α. Accenture: Μία έμπρακτη παρακαταθήκη για τους εργαζομένους μας»

Κυριάκος Σαμπατακάκης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Accenture

Ο κ. Σαμπατακάκης, ανέφερε ότι «Ως εταιρεία εκφράζουμε τη βαθιά εμπιστοσύνη μας στον θεσμό της επαγγελματικής ασφάλισης».

Panel ΙΙ: «Κίνητρα συμμετοχής εταιρειών στον 2ο πυλώνα ασφάλισης. Ποιοι αιτιολογικοί παράγοντες ωθούν τους εργοδότες να προβούν στη σύσταση και λειτουργία επαγγελματικού ταμείου προς όφελος του εργατικού τους δυναμικού»

Συντονιστής: Χρήστος Κώνστας, Δημοσιογράφος, Head of Content, ethosMEDIA

Ομιλητές:

 • Ιωάννης Καντώρος, Διευθύνων Σύμβουλος, Interamerican Α.Ε.Γ.Α.
 • Χαράλαμπος Κατσιπουλάκης, Οικονομικός Διευθυντής, Tsakos Columbia Shipmanagement (T.C.M.) & Πρόεδρος Τ.Ε.Α. Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων Ομίλου Τσάκου & Συνεργατών
 • Νικόλαος Κοσκολέτος, CFA, Επιτελικός Διευθυντής Χρηματοοικονομικών, Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών
 • Ζέττα Κοτρώτσου, Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού, Όμιλος Johnson & Johnson στην Ελλάδα, Αντιπρόεδρος Τ.Ε.Α. Johnson & Johnson

Ομιλία: «Βασικές αρχές για αποτελεσματική Επαγγελματική Ασφάλιση και οι καινοτομίες των Πολύ-εργοδοτικών Ταμείων»

Ανδρέας Χατζηκύρου, Ιδρυτής και Εκτελεστικός Διευθυντής, 7Q Investment Group

Ο κ. Χατζηκύρου, δήλωσε ότι η συμπλήρωση του 1ου πυλώνα από την επαγγελματική ασφάλιση καθίσταται αναγκαία.

Ομιλία: «Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά: H έξοδος από την κρίση και η επιστροφή στην κανονικότητα»

Ευάγγελος Χαρατσής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος BETA Α.Χ.Ε.Π.Ε.Υ.

Ο κ. Χαρατσής, ανέφερε ότι τα ΤΕΑ βοηθούν στην ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς και έχουν μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης.

Ομιλία: «GMM Αμοιβαία Κεφάλαια – Το καλύτερο επενδυτικό εργαλείο για Τ.Ε.Α.»»

Ηλίας Γεωργουλέας, Ιδρυτής του Ομίλου Global Money Managers Ltd και Διευθύνων Σύμβουλος του Επενδυτικού Ομίλου Global Group SA

Ο κ. Γεωργουλέας, ανέφερε ότι το συνέδριο είναι αναγκαίο για την ανάπτυξη του θεσμού της επαγγελματικής ασφάλισης καθώς αναδεικνύει τον ρόλο του 2ου πυλώνα.

Ομιλία: “The future of stock prices”

George Athanasakos, Founder & Managing Director, Ben Graham Centre for Value Investing, Ivey Business School and Greek Centre for Value Investing

Ο κ. Athanasakos αναφέρθηκε στην ομιλία του στο μέλλον τον τιμών των μετοχών.

Ομιλία: “Growth in times of trouble”

Ηλίας Λεκκός, Chief Economist, Τράπεζα Πειραιώς

Ο κ. Λεκκός, ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία μετά από τις συνεχείς κρίσεις προσπαθεί να αναπτυχθεί, παρουσιάζοντας καλύτερη εικόνα σήμερα από το μέσο όρο ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Panel ΙΙΙ: «Επενδύσεις επαγγελματικών ταμείων σε ταραχώδες επενδυτικό περιβάλλον. Προκλήσεις, Ευκαιρίες και Βέλτιστες Στρατηγικές Διαχείρισης»

Συντονιστής: Στέφανος Kοτζαμάνης, Δημοσιογράφος-Οικονομολόγος, Euro2day.gr

Ομιλητές:

 • Κρις Αίσωπος, Διευθύνων Σύμβουλος & Εκτελεστικός Διευθυντής, ALPHA TRUST
 • Θεοφάνης Μυλωνάς, Πρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος, Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ
 • Ηρακλής Μπαμπλέκος, Διευθύνων Σύμβουλος, Πειραιώς Asset Management AEΔΑΚ
 • Παναγιώτης Αντωνόπουλος, Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Alpha Asset Management AΕΔΑΚ
 • Αριστοτέλης Καρυτινός, Διευθύνων Σύμβουλος, Prodea Investments

Κλείσιμο 1ης Ημέρας Συνεδρίου

Συμπεράσματα

Στο τέλος της πρώτης ημέρας ο Δρ. Χρήστος Νούνης, Πρόεδρος της ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α. και ο Δρ. Χαράλαμπος Φύτρος, Β’ Αντιπρόεδρος της ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α. συνόψισαν τα όσα συμπεράσματα προέκυψαν από τις εργασίες της πρώτης ημέρας του 4ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης και προλόγισαν τις πολύ σημαντικές ομιλίες και τα panels της δεύτερης ημέρας του Συνεδρίου.

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023

Καλωσόρισμα – Εισαγωγή στις εργασίες της 2ης ημέρας

Γεώργιος Γεωργόπουλος, Α’ Αντιπρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.), Πρόεδρος Δ.Σ. Τ.Ε.Α. Ομίλου Πειραιώς, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής, Group Chief Human Resources Officer, Τράπεζα Πειραιώς

Ο κ. Γεωργόπουλος, καλωσόρισε τους συνέδρους στη δεύτερη μέρα του Συνεδρίου και ανέφερε ότι οι εργασίες θα συνεχίσουν με το ίδιο ενδιαφέρον, με δυνατό πρόγραμμα και διαδραστικά panels με εξέχοντες ομιλητές και σημαντικά θέματα.

Ομιλία

Πάνος Τσακλόγλου, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων & Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο κ. Τσακλόγλου, ανέφερε ότι σχεδιάζουμε την ενίσχυση των εποπτικών αρχών και τη μετάβαση από το ισχύον κατακερματισμένο σχήμα σε μια ενιαία εποπτική δομή.

Ομιλία

Βασιλική Λαζαράκου, Διδάκτωρ Νομικής, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Μέλος του Δ.Σ. της ESMA και της IOSCO, Μέλος του Δ.Σ. της Επιτροπής Εταιρικής Διακυβέρνησης του ΟΟΣΑ

Η κα Λαζαράκου ανέφερε ότι ακολουθείται η ευρωπαϊκή νομοθεσία και πως στην Ελλάδα έχει γίνει εξαιρετική δουλειά πάνω στην ερμηνεία θεμάτων.

Ομιλία

Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, Υποδιοικήτρια, Τράπεζας της Ελλάδος

Η κα Παπακωνσταντίνου, αναφέρθηκε στις θετικές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει μία μεταρρύθμιση η οποία θα επέτρεπε τα πολυεργοδοτικά ΤΕΑ.

Panel ΙV: «Εξελίξεις στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο της επαγγελματικής ασφάλισης - Εμπειρική ανάλυση από την πλευρά των εποπτικών αρχών»

Συντονιστής: Panayiotis Elia, Policy Advisor on Pension & Financial Affairs, AEIP – The European Association of Paritarian Institutions

Ομιλητές:

 • Petra Hielkema, Πρόεδρος, Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA)
 • Βασιλική Λαζαράκου, Διδάκτωρ Νομικής, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Μέλος του Δ.Σ. της ESMA και της IOSCO, Μέλος του Δ.Σ. της Επιτροπής Εταιρικής Διακυβέρνησης του ΟΟΣΑ
 • Henk Becquaert, Member of the Management Committee, FSMA (Εποπτική Αρχή ΙΕΣΠ Βελγίου)

Απονομή Τιμητικής Διάκρισης

Ιουλία Στελλάτου, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πρόσθετης και Επαγγελματικής Ασφάλισης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Οι διοργανωτές απένειμαν τιμητική διάκριση στην κ. Ιουλία Στελλάτου για την συνεισφορά και το έργο της υπέρ του κλάδου. H τιμητική πλακέτα απονεμήθηκε από τον πρόεδρο της ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α. Δρ. Χρήστο Νούνη.

Ομιλία

Γιάννος Κοντόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών

O κ. Κοντόπουλος σημείωσε ότι «Η απόφαση της διοίκησης για ίδρυση ΤΕΑ το 2019 αποτελεί την έμπρακτη θετική αξιολόγηση και επιλογή του θεσμού ως αξιόπιστο χρηματοδοτικό εργαλείο για τη σύνταξη των εργαζομένων μας».

Ομιλία – Παρουσίαση: «Εναλλακτικές Επενδύσεις στα Συνταξιοδοτικά Ταμεία»

Μάνος Δροσατάκης, Γενικός Διευθυντής & CIO, Iolcus Investments

Ομιλία – Παρουσίαση: «Εναλλακτικές Επενδύσεις στα Συνταξιοδοτικά Ταμεία»

Μάνος Δροσατάκης, Γενικός Διευθυντής & CIO, Iolcus Investments

Ο κ. Δροσατάκης, ανέφερε ότι οι εναλλακτικές επενδύσεις προσελκύουν έντονα το επενδυτικό ενδιαφέρον και σήμερα έχουν επενδυθεί 15 τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.

Ομιλία – Παρουσίαση: “EU IORP investment governance, lessons learned and future developments”

Tim Currell, Partner, Head of Investment at AON International Wealth

Ο κ. Currell τόνισε την αναγκαιότητα δημοσιοποίησης διαφορετικών στοιχείων, όπως τα φορολογικά καθώς αυτό «είναι μια ευκαιρία για τα ΤΕΑ να παρουσιάζουν το έργο που κάνουν.

Ομιλία – Παρουσίαση: “ESG for IORPs: An asset worth committing to”

Flavia Micilotta, Sustainable Finance Adviser, Member of the Occupational Pensions Stakeholder Group (O.P.S.G.) of the European Insurance and Occupational Pensions Authority (E.I.O.P.A.)

Η κα Micilotta τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι διαχειριστές είναι γνώστες όλων αυτών των οδηγιών και τις λαμβάνουν υπόψη τους καθώς τα ESG είναι ένα από τα άυλα πλεονεκτήματα ή assets της διαχείρισης των ταμείων.

Ομιλία – Παρουσίαση: “Running a multi-employer fund in the EU today: Challenges as we head from the past to the future”

Dr. Thorsten Guthke, Head of European Office, SOKA-BAU HIORP

Ο  Dr. Guthke τόνισε ότι το ΤΕΑ της SOKA-BAU είναι ένας οργανισμός ισοτιμίας, με τη συμμετοχή κοινωνικών εταίρων και οργανισμών από εργοδότες. Όλα τα μέλη συνεισφέρουν στο ταμείο, το οποίο μεριμνά για την επαγγελματική εκπαίδευση των εργαζομένων.

Ομιλία – Παρουσίαση: «Βιώσιμο ασφαλιστικό για κοινωνική συνοχή, ανάπτυξη και διαγενεακή αλληλεγγύη»

Χρήστος Ιωάννου, Εκπρόσωπος Προέδρου ΣΕΒ, Διευθυντής Τομέα Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας, ΣΕΒ

Ο  κ. Ιωάννου υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθεί η αποταμίευση που παραμένει εξαιρετικά χαμηλά, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με την ανάπτυξη του θεσμού των ΤΕΑ.

Ομιλία – Παρουσίαση: «Εθνικό Επαγγελματικό Ταμείο Ασφάλισης: Η πρόταση της ΓΣΕΕ και των Ελληνικών Συνδικάτων»

Δημήτριος Καραγεωργόπουλος, Εκπρόσωπος Προέδρου Γ.Σ.Ε.Ε., Γραμματέας Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων, Γ.Σ.Ε.Ε.

Ο  κ. Καραγεωργόπουλος τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστεί η ενίσχυση του πρώτου πυλώνα ασφάλισης, καθώς και την δυσπιστία των εργαζομένων όσον αφορά στον δεύτερο πυλώνα ασφάλισης.

Panel V: «Κίνητρα συμμετοχής εργαζομένων σε Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης, μεμονωμένα ή οργανωμένα και με ή χωρίς σύμπραξη με την εργοδότρια εταιρεία»

Συντονιστής: Ανέστης Ντόκας, Δημοσιογράφος, H Ναυτεμπορική

Ομιλητές:

 • Μιχάλης Τζωρτζωρής, Πρόεδρος, Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ) & Πρόεδρος, Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος (ΕΑΔΕ)
 • Τάσος Γκιάτης, Πρόεδρος Συλλόγου Προσωπικού Alpha Bank
 • Θοδωρής Γούσιας, Πρόεδρος Τ.Ε.Α. Αστυνομικών-Πυροσβεστών-Λιμενικών
 • Xάρης Αλαμάνος, Πρόεδρος Τ.Ε.Α. Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών
 • Κωνσταντίνος Καρανάσιος, Αναπλ. Επιτελικός Διευθυντής Μετασυναλλακτικών Υπηρεσιών, Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών, Πρόεδρος Τ.Ε.Α. Χρηματιστηρίου Αθηνών

Ομιλία – Παρουσίαση: «Ο ρόλος του Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού στην χρηματοοικονομική ευημερία και την ανεξαρτησία των πολιτών»

Νικόλαος Δ. Φίλιππας, Πρόεδρος και Ιδρυτής του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, Καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πανεπιστήμιο Πειραιώς

O κ. Φίλιππας, ανέδειξε τον ρόλο του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού στην χρηματοοικονομική ευημερία των πολιτών και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αναγκαιότητα δημιουργίας μίας κουλτούρας αποταμίευσης, για την οποία τα Τ.Ε.Α. αποτελούν το κατάλληλο όχημα.

Panel VΙ: «Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης & Συμπληρωματική Ασφάλιση Υγείας. Βιώσιμη λύση στο εθνικό πρόβλημα ιδιωτικής χρηματοδότησης των δαπανών υγείας. Προτάσεις οικονομικής πολιτικής για το πλαίσιο παροχών υγείας»

Συντονιστής: Χρήστος Κώνστας, Δημοσιογράφος, Head of Content, ethosMEDIA

Ομιλητές:

 • Παναγιώτης Αλεξόπουλος, Ειδικός Γραμματέας Δημοσιονομικών Ελέγχων, Υπουργείο Οικονομικών
 • Ελευθέριος Θηραίος, Υπουργείο Υγείας, Συνεργάτης Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας κ. Ιωάννου Κωτσιόπουλου, Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός Δ/ντης ΕΣΥ, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Βελτίωσης της Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας, ΟΔΙΠΥ Α.Ε.
 • Ιωάννης Υφαντόπουλος, Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Ε.Κ.Π.Α.
 • Αντώνιος Βουκλαρής, Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Ευρωκλινικής
 • Νίκος Χαλκιόπουλος, Διευθυντής Ασφαλιστικών Εργασιών, Ευρωπαϊκή Πίστη Μον. Α.Ε.Γ.Α.
 • Απόστολος Δούμας, Managing Director, Prudential Informatics
 • Χρήστος Νούνης, Πρόεδρος Τ.Ε.Α.-ΥΠ.ΟΙΚ. & Πρόεδρος ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.

Ολοκλήρωση Συνεδρίου

Συμπεράσματα:

Στο κλείσιμο και της 2ης μέρας των εργασιών του Συνεδρίου, έγινε ένας συνεκτικός απολογισμός των αποτελεσμάτων και των βασικών συμπερασμάτων, από τον Δρ. Χρήστο Νούνη, Πρόεδρο της ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α. και τον Δρ. Χαράλαμπο Φύτρο, Β’ Αντιπρόεδρο της ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.

Η διοργάνωση του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε με την πολύτιμη υποστήριξη των:

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Υπεύθυνος Προγράμματος
Δρ. Χρήστος Νούνης, Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.
e-mail: [email protected]

Χορηγίες:
Κωνσταντίνος Ουζούνης, CEO, ethosGROUP
Τηλ: 210 998 4864
e-mail: [email protected]

Ηλίας Χρυσικός, Chief Commercial Officer
Τηλ: 210 998 4903
e-mail: [email protected]

Ράντω Μανώλογλου, Key Account Manager
Τηλ: 210 998 4863,
e-mail: [email protected]

Βασίλης Παπαδόπουλος, Key Account Manager
Τηλ: 210 998 4904,
e-mail: [email protected]

Συντονισμός Εκδήλωσης:
Κωνσταντίνος Σαλβαρλής, Events Director
Τηλ: 210 998 4909
e-mail: [email protected]

Άρης Λαυδής, Events Manager
Τηλ: 210 998 4814
e-mail: [email protected]

Πάνος Χαλαβαζής, Hybrid Events Supervisor
Τηλ: 210 998 48921
e-mail: [email protected]

Ομιλητές & Αιγίδες:
Μαριάνα Βαζαίου, Head of Events Content
Τηλ: 210 998 4932,
e-mail: [email protected]

Σταματίνα Φάρκωνα, Events Programme Executive
Τηλ: 210 998 4933
e-mail: [email protected]

Marketing & Επικοινωνία:
Ανδρέας Μπάλτας, Group Digital Marketing Manager
Τηλ: 210 998 4906
e-mail: [email protected]

Γεωργία Κουτσούγερα, Marketing Assistant,
Τηλ: 210 998 4934
e-mail: [email protected]

LiveOn Expo Complex:
Δάφνη Λιαμάκη, Junior Customer Success Executive, LiveOn
Τηλ: 210 998 4884
e-mail: [email protected]

Ειρήνη Γκασιάλη, Junior Customer Success Executive, LiveOn
Τηλ: 210 998 4889
e-mail: [email protected]