7th Health Innovation Conference – Απολογισμός

7th Health Innovation Conference - Απολογισμός

Ένα νέο κεφάλαιο για τον τομέα της υγείας στην Ελλάδα ανοίγει η Καινοτομία, με τις εφαρμογές της Ιατρικής Ακριβείας να βρίσκονται στο επίκεντρο, όπως τονίστηκε στο 7th Health Innovation Conference, που είχε τίτλο «Καινοτομία στην Υγεία: Η αξία, τα εμπόδια και οι συναρπαστικές προοπτικές».

Το #hico23 διοργανώθηκε στις 3 Μαΐου 2023 από την ethosEVENTS, σε συνεργασία με το περιοδικό Pharma & Health Business και το portal virus.com.gr. Η συμμετοχή στo συνέδριο έγινε υβριδικά: με φυσική παρουσία στo ξενοδοχείο Divani Caravel, αλλά και online από το LiveOn Expo Complex, το καινοτόμο 3D εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο της LiveOn, της ψηφιακής πλατφόρμας επιχειρηματικής επικοινωνίας και εκδηλώσεων του ethosGROUP.

Η θεματολογία του συνεδρίου ξεδιπλώθηκε σε 4 πάνελ με πάνω από 21 ομιλητές, διακεκριμένους εκπροσώπους της επιστημονικής και επιχειρηματικής κοινότητας. Όπως αναφέρθηκε, «συνταγή επιτυχίας» μπορεί να αποτελέσει ο συντονισμός αναγκαίων στρατηγικών για τη διαχείριση νοσημάτων που συνδέονται με καταστροφικές δαπάνες, η αντιμετώπιση της μέχρι τώρα ανεπαρκούς πρώιμης ή έγκαιρης διάγνωσης, η επικαιροποίηση των μεθόδων ανίχνευσης, σύμφωνα με τις επιστημονικές εξελίξεις, καθώς και η καλλιέργεια σταθερού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη του επιχειρείν και την προσέλκυση επενδύσεων.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τις εταιρείες που υποστήριξαν χορηγικά το συνέδριο, όλους τους φορείς που μας παρείχαν την αιγίδα τους, τους χορηγούς επικοινωνίας καθώς και όλους τους συμμετέχοντες!

Με εκτίμηση,

Κωνσταντίνος Ουζούνης
CEO, ethosGROUP

SOCIAL

40.000 + impressions

245 σύνεδροι

80 δημοσιεύματα

Το συνέδριο διεξήχθη με φυσική παρουσία στο ξενοδοχείο Divani Caravel, & μεταδόθηκε παράλληλα online μέσα από το LiveOn Expo Complex, το καινοτόμο 3D εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο της LiveOn, της Ψηφιακής πλατφόρμας Επιχειρηματικής Επικοινωνίας και Εκδηλώσεων.

LiveOn_New

Καλωσόρισμα – Παρουσίαση:  

Αιμίλιος Νεγκής, Δημοσιογράφος, Διευθυντής Σύνταξης, Pharma & Health Business, virus.com.gr 

Ο κ. Νεγκής καλωσόρισε όλους τους συνέδρους και ευχαρίστησε όλους τους χορηγούς και τους φορείς που βοήθησαν στην πραγματοποίηση του Συνεδρίου.

Εναρκτήρια Προσφώνηση:  

Kωνσταντίνος Ουζούνης, CEO ethosGROUP 

Ο κ. Ουζούνης χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το συνέδριο, καθώς διεξάγεται σε μια εξαιρετική συγκυρία, στην οποία η νέα κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει άμεσα σε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στον τομέα της υγείας.

Κεντρική Ομιλία: «Βιώσιμη πρόσβαση στη φαρμακευτική καινοτομία: Τα άμεσα βήματα και οι προοπτικές» 

Ελισάβετ Προδρόμου, Διευθύνουσα Σύμβουλος, Bristol Myers Squibb Ελλάδας 

Η κ. Προδρόμου ανέφερε ότι «η προσβασιμότητα, η διαθεσιμότητα και η προσιτή τιμή συνιστούν τη βάση πάνω στην οποία οφείλουμε η Πολιτεία και όλοι οι εταίροι να αναπτύξουμε την εθνική πολιτική φαρμάκου της επόμενης ημέρας, προς όφελος των ασθενών και της δημόσιας υγείας».

Ομιλία – Παρουσίαση: «Ανάπτυξη φαρμάκων στην Ελλάδα: είναι ουτοπία;» 

Αχιλλέας Γραβάνης, Καθηγητής Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ερευνητής, Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ 

Ο κ. Γραβάνης, στην ομιλία του με τίτλο «Ανάπτυξη φαρμάκων στην Ελλάδα: είναι ουτοπία;», επεσήμανε ότι στη χώρα μας έχουμε έλλειμμα εξωστρέφειας και ενθάρρυνε τους ακαδημαϊκούς ερευνητές να συνεργαστούν με τον φαρμακευτικό κλάδο, ο οποίος, στην ουσία, αναλαμβάνει το επιχειρηματικό ρίσκο.

Ομιλία – Παρουσίαση: «R&D και Παραγωγή Φαρμάκων στην Ελλάδα: μοχλός ανάπτυξης και καινοτομίας» 

Βασίλης Παρετζόγλου, Group Director – Corporate Development, DEMO ABEE 

Ο κ. Παρετζόγλου αναφέρθηκε στο νέο βήμα για την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία λέγοντας: «Στην DEMO ανταποκρινόμαστε σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα, καθορίζοντας 3 βασικούς στόχους: την αύξηση των παραγωγικών μας δυνατοτήτων (…), τη δημιουργία καθετοποίησης στην παραγωγή μας (…) και την καθιέρωση της παρουσίας μας στον τομέα της Βιοτεχνολογίας, με σκοπό την ανάπτυξη και παραγωγή βιοφαρμακευτικών προϊόντων για πρώτη φορά στην Ελλάδα».

Ομιλία – Παρουσίαση: «Θέτοντας τις Βάσεις για τη Βιοτεχνολογική Καινοτομία στην Ελλάδα» 

Κυριακή Μπακιρτζή M.Sc., Ph.D. Βιολόγος, Βιοχημικός, Επιστημονική Διευθύντρια του Ερευνητικού, Εκπαιδευτικού & Πειραματικού Κέντρου, ΕΛΠΕΝ & Συντονίστρια Ακαδημαϊκών Προγραμμάτων της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) 

Η κ. Μπακιρτζή ανέλυσε το φιλόδοξο σχέδιο για τη δημιουργία Πάρκου Βιοτεχνολογίας με την υποστήριξη της ELPEN, λέγοντας ότι ο εν λόγω χώρος θα προσφέρεται σε Έλληνες επιστήμονες αλλά και σε διεθνείς εταιρείες που θα φέρουν την έρευνά τους εδώ, αξιοποιώντας το επιστημονικό κεφάλαιο της χώρας.

Ομιλία – Παρουσίαση: «Τα προγράμματα επιδότησης ως επιταχυντής για τις επιχειρήσεις του κλάδου της Υγείας» 

Ευστάθιος Λιακόπουλος, Founder & CEO, Building Solid Success

O κ. Λιακόπουλος ανέφερε: «Τα τελευταία χρόνια, η ελληνική επιχειρηματικότητα κατάφερε να επιβιώσει αντιμετωπίζοντας πολύ δύσκολες καταστάσεις. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η κρίση δεν είναι μια κατάσταση αιφνίδια, αλλά μάλλον πρέπει να μάθουμε να ζούμε μέσα στις κρίσεις…».

Στρογγυλό Τραπέζι I: «Η καινοτομία στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία»

Συντονιστής:  Αιμίλιος Νεγκής, Δημοσιογράφος, Διευθυντής Σύνταξης, Pharma & Health Business, virus.com.gr 

Ομιλητές: 

 • Βασίλης Κοντοζαμάνης, Επιστήμονας Πολιτικής και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας, Πρώην Αναπλ. Υπουργός Υγείας 
 • Αχιλλέας Γραβάνης, Καθηγητής Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ερευνητής, Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ 
 • Βασίλης Παρετζόγλου, Group Director – Corporate Development, DEMO ABEE  
 • Κυριακή Μπακιρτζή M.Sc., Ph.D. Βιολόγος, Βιοχημικός, Επιστημονική Διευθύντρια του Ερευνητικού, Εκπαιδευτικού & Πειραματικού Κέντρου, ΕΛΠΕΝ & Συντονίστρια Ακαδημαϊκών Προγραμμάτων της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) 
 • Άγγελος Παγώνης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, ΒΙΟΚΟΣΜΟΣ ΑΕΒΕ

Ομιλία – Παρουσίαση: «Μια πρόταση για τη δημιουργία ρυθμιστικού πλαισίου για την Αξιολόγηση και Αποζημίωση Βιοδεικτών στην Ελλάδα» 

Κώστας Αθανασάκης, Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Εργαστήριο Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής 

Ο κ. Αθανασάκης, επεσήμανε  του ότι η χώρα μας στερείται μιας δομημένης διαδικασίας και ενός συγκροτημένου πλαισίου για την αποζημίωση των βιοδεικτών.

Ομιλία – Παρουσίαση: «Το παρόν και το μέλλον των βιοδεικτών στο σύστημα υγείας της Ελλάδας» 

Νίκος Τσούλος, MSc, MBA, PhDc, Βιοχημικός, Διευθύνων Σύμβουλος, GeneKor Medical SA 

Ο κ. Τσούλος, επεσήμανε ότι ενώ σήμερα είναι σε εξέλιξη είναι 150 γονιδιακοί στόχοι που συνδέονται με 700 φάρμακα και θα καθορίσουν τις θεραπείες του μέλλοντος

Στρογγυλό Τραπέζι II: «Βιοδείκτες: Ανάγκη για νέο σύστημα Αξιολόγησης και Αποζημίωσης»

Συντονιστής:  Αιμίλιος Νεγκής, Δημοσιογράφος, Διευθυντής Σύνταξης, Pharma & Health Business, virus.com.gr 

Ομιλητές: 

 • Νίκος Κικίλιας, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Συμβάσεων Ε.Ο.Π.Υ.Υ. 
 • Δρ. Βασίλης Βενιζέλος, Χειρουργός Μαστού – Ειδικός Μαστολόγος, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Μαστού (ΕΧΕΜ) 
 • Νικόλαος Τσουκαλάς, MD, MSc, PhD, Παθολόγος – Ογκολόγος, MSc Βιοπληροφορική,  Διευθυντής, Ογκολογική Κλινική, 401 ΓΣΝΑ, Επιστημονικός Συνεργάτης Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» 
 • Κώστας Αθανασάκης, Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Εργαστήριο Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής  
 • Νίκος Δέδες, Πρόεδρος Ένωσης Ασθενών Ελλάδας  
 • Νίκος Τσούλος, MSc, MBA, PhDc,Βιοχημικός, Διευθύνων Σύμβουλος, GeneKor Medical SA 

Ομιλία – Παρουσίαση: «Μπορούμε να συνεχίσουμε να εντάσσουμε στο Σύστημα Υγείας, την καινοτομία των κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών με βιώσιμο τρόπο;» 

Μπάμπης Τζανάκης, Director, Government Affairs, Gilead Sciences ΕλλάδακαιΚύπρος 

Ο κ. Τζανάκης σχολίασε ότι «είναι αδιαμφισβήτητη η ανάγκη για διαφορετική μεταχείρισή τους από το σύστημα υγείας, σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση και την αποζημίωσή τους.

Ομιλία – Παρουσίαση: «Ιατρική Ακριβείας στους χρόνους της εξελισσόμενης τεχνητής νοημοσύνης» 

Πάνος Ε. Βάρδας MD, Ph.D (London), Καθηγητής Καρδιολογίας, Συντονιστής του Τομέα ΚαρδίαςΟμίλου Υγεία, Πρόεδρος Επιβλέπουσας Αρχής Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας στην Καρδιολογία 

Ο καθηγητής κ. Βάρδας διέβλεψε ότι σε 15-20 χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει τη διάγνωση στον κλάδο της εσωτερικής παθολογίας χωρίς όμως να απειλήσει τους επαγγελματίες.

Στρογγυλό Τραπέζι III: «Ιατρική Ακριβείας»

Συντονιστής Αιμίλιος Νεγκής, Δημοσιογράφος, Διευθυντής Σύνταξης, Pharma & Health Business, virus.com.gr 

 Ομιλητές: 

 • Πάνος Ε. Βάρδας MD, Ph.D (London), Καθηγητής Καρδιολογίας, Συντονιστής του Τομέα ΚαρδίαςΟμίλου Υγεία, Πρόεδρος Επιβλέπουσας Αρχής Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας στην Καρδιολογία  
 • Κωνσταντίνος Α. Στρατάκης MD, D(med)Sci, PhD(hc), Διευθυντής Ερευνών & Επιστημονικός Υπεύθυνος του Ελληνικού Δικτύου Μοριακής Ογκολογίας 
 • Μαρία Καλογεροπούλου, Διευθύντρια Τμήματος Value Access, Health Policy & RWE, IQVIA Hellas 

ΟμιλίαΠαρουσίαση: Peptide Radiotheranostics Today: A Preclinical Approach 

Δρ. Θεοδοσία Μάϊνα,Δ/ντρια Ερευνών, Μοριακή Ραδιοφαρμακευτική, ΙΠΡΕΤΕΑ, ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» 

Η δρ. Μάϊνα, μίλησε για την λειτουργία των theranostics και την δοκιμασία κάποιων εξ αυτών στον Δημόκριτο και ζήτησε να υποστηριχθεί με χρηματοδότηση το καθυστερημένο προκλινικό στάδιο της έρευνας στην Ελλάδα.

Στρογγυλό Τραπέζι IV: «Theranostics»

Συντονιστής Αιμίλιος Νεγκής, Δημοσιογράφος, Διευθυντής Σύνταξης, Pharma & Health Business, virus.com.gr 

Ομιλητές: 

 • Ιωάννης Ε. Δατσέρης,Συντονιστής Διευθυντής Πυρηνικής Ιατρικής και Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός» 
 • Δρ. Θεοδοσία Μάϊνα, Δ/ντρια Ερευνών, Μοριακή Ραδιοφαρμακευτική, ΙΠΡΕΤΕΑ, ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» 
 • Ιωάννης Μπουκοβίνας, Παθολόγος-Ογκολόγος, Διευθυντής της Ογκολογικής Μονάδος, Βιοκλινική, Θεσσαλονίκη

Η διοργάνωση του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε με την πολύτιμη υποστήριξη των:

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Xορηγίες

Κωνσταντίνος Ουζούνης, CEO, ethosGROUP
Τηλ: 210 998 4864,
e-mail: [email protected]

Χρήστος Χαραλαμπάκης, Key Account Manager,
Τηλ: 210 998 4915,
e-mail: [email protected]

Σχετικά με το πρόγραμμα

Αιμίλιος Νεγκής, Διευθυντής Σύνταξης, Pharma & Health Business, virus.com.gr,
Τηλ: 210 998 4950

Ομιλητές & Αιγίδες

Μαριάνα Βαζαίου, Head of Events Content,
Τηλ: 210 998 4932,
e-mail: [email protected]

Σταματίνα Φάρκωνα, Events Programme Executive,
Τηλ: 210 998 4933,
e-mail: [email protected]

Marketing & Επικοινωνία

Ανδρέας Μπάλτας, Group Digital Marketing Manager
Τηλ: 210 998 4906,
e-mail: [email protected]

Γεωργία Κουτσούγερα, Marketing Assistant,
Τηλ: 210 998 4934,
e-mail: [email protected]

Συντονισμός Εκδήλωσης

Κωνσταντίνος Σαλβαρλής, Events Director,
Τηλ: 210 998 4909,
e-mail: [email protected]

Άρης Λαυδής, Associate Director, Events,
Τηλ: 210 998 4814,
e-mail: [email protected]

Πάνος Χαλαβαζής, Hybrid Events Supervisor
tel: 210 998 4921
e-mail: [email protected]

Ατομικές Συμμετοχές

Σταυρούλα Οικονομάκη, Key Account Manager,
Τηλ: 210 998 4876,
e-mail: [email protected]