Digital Banking Forum 2021-Απολογισμός

Digital Banking Forum 2021-Απολογισμός

Το Digital Banking Forum ολοκληρώθηκε με επιτυχία για 8η χρονιά στις 1 Απριλίου από την ethosEVENTS σε συνεργασία με το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr και το οικονομικό και επενδυτικό περιοδικό ΧΡΗΜΑ.

Υβριδικό μοντέλο, νέες μορφές πληρωμών, νέες εφαρμογές και προσωποποιημένες ψηφιακές υπηρεσίες, διαμορφώνουν την επόμενη μέρα στον τραπεζικό κλάδο όπως ανέλυσαν οι δεκαεφτά καταξιωμένοι ομιλητές του Συνεδρίου. Παρά το γεγονός ότι οι ψηφιακές συναλλαγές παρουσιάζουν τεράστια ανάπτυξη, φαίνεται ότι το φυσικό κατάστημα θα συνεχίσει να υπάρχει σε μία νέα μορφή, εξέλιξη η οποία αναδείχθηκε από τις ομιλίες και τα fireside chats της ημέρας.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε μέσα από τη LiveOn, την ολοκληρωμένη ψηφιακή τεχνολογία επιχειρηματικής επικοινωνίας του ethosGROUP, δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες από την Ελλάδα και το εξωτερικό να παρακολουθήσουν τις εργασίες του με ασφάλεια. Εκτός από τις ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις, τις ομιλίες και τις συζητήσεις με πλούσιο περιεχόμενο, οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τις αμέτρητες δυνατότητες δικτύωσης που προσφέρει η LiveOn στους χρήστες.

Υπεύθυνος Προγράμματος ήταν ο δημοσιογράφος κος Δημήτρης Μαλλάς.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τις εταιρείες που υποστήριξαν χορηγικά το συνέδριο, όλους τους φορείς που μας παρείχαν την αιγίδα τους, καθώς και όλους τους συμμετέχοντες!

Με εκτίμηση,

Κωνσταντίνος Ουζούνης
CEO, ethosGROUP

SOCIAL

25.000+ impressions

225 σύνεδροι

120+ δημοσιεύματα

dbf20_presentations

Δείτε τις παρουσιάσεις του Συνεδρίου

Το Digital Banking Forum 2021 είχε και μια σημαντική καινοτομία:  διεξήχθη 100% διαδικτυακά, μέσα από τη LiveOn, την ολοκληρωμένη ψηφιακή τεχνολογία επιχειρηματικής επικοινωνίας του ethosGROUP.

Επισκεφτείτε ξανά τον χώρο του συνεδρίου @LiveOn κάνοντας κλικ στην φωτογραφία.

LiveOn_logo 1

Εναρκτήρια Προσφώνηση:

Κωνσταντίνος Ουζούνης, CEO, ethosGROUP

Ο κος Ουζούνης καλωσόρισε όλους τους συνέδρους  και ευχαρίστησε όλους τους χορηγούς που βοήθησαν στην πραγματοποίηση του Digital Banking Forum 2021.

Εισαγωγική Ομιλία:

Βασίλης Παναγιωτίδης, Διευθυντής, Ελληνική Ένωση Τραπεζών

O κος Παναγιωτίδης ανέφερε ότι «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκρίνει τις άμεσες πληρωμές. Έως το τέλος του 2021 θα συνταχθεί το πανευρωπαϊκό σύστημα που θα δίνει την δυνατότητα άμεσων πληρωμών προς την Ευρώπη».

Θεσμικός Χαιρετισμός:

Μάνος Μακρομάλλης, Founding Member, Excelon – Γενικός Γραμματέας, Σύνδεσμος Εταιρειών Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ)

Ο κος Μακρομάλλης ανέφερε ότι «Ο χώρος του fintech έχει ξεκινήσει από τις πληρωμές αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Tο χρήμα μετατρέπεται πλέον σε ψηφιακό και blockchain, ενώ υλοποιούνται επενδύσεις σε ψηφιακά assets».

Ενότητα 1: «Η νέα omnichannel προσέγγιση των τραπεζών και ο ρόλος των φυσικών καταστημάτων»

white_apol

Κεντρική Ομιλία:

James White, Design Director, Allen International (Part of Accenture Interactive)

Ο κος White επεσήμανε ότι: «Στην Allen μας ενδιαφέρουν πολύ οι ανθρώπινες εμπειρίες. Βελτιστοποιούμε την λειτουργία των δικτύων. Υποστηρίζουμε την υπόσχεση του κάθε brand και αναδεικνύουμε το physical, παρέχοντας υψηλή καταναλωτική εμπειρία στο κατάστημα».

Κεντρική Ομιλία:

Michael Wodzicki, Partner, Deloitte Consulting

O κoς Wodzicki παρουσίασε την έρευνα αξιολόγησης ωρίμανσης της ψηφιακής τράπεζας, η οποία περιλαμβάνει 6 ελληνικές τράπεζες. Πρόκειται για παγκόσμια έρευνα που συμπεριέλαβε 318 τράπεζες σε 39 χώρες, με ανάλυση περίπου 1.100 διαφορετικών λειτουργιών. Δύο ελληνικές τράπεζες ήταν smart followers της νέας τάσης.

kuriakos_apol

Ομιλία – Παρουσίαση:

Σωτήριος Γ. Κυριάκος, Διευθυντής, Διεύθυνση Ψηφιακών Δικτύων, Alpha Bank

Ο κος Κυριάκος επεσήμανε ότι «η πανδημία έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές. Έχουν μειωθεί δραστικά οι συναλλαγές στο ταμείο. Καταγράφεται αύξηση στα ATM και ψηφιακά στις εγχρήματες συναλλαγές. Το 2020 το 92% των συναλλαγών πραγματοποιήθηκε μακριά από το ταμείο. Το e-banking από 36% το 2019 έφθασe το 46% το 2020. Προχωράμε με άλματα. Τα logins μέσω mobile ανέρχονται πλέον στο 66%».

Ενότητα 2: «Το cloud, το ΑΙ & o χρηματοπιστωτικός τομέας»

makrypidis_apol

Ομιλία – Παρουσίαση: “How Technology shifted Banking Business Model”

Κωνσταντίνος Μακρυπίδης, Banking Senior Sales Segment Leader, OTE Group

Ο κος Μακρυπίδης ανέφερε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι άκρως απαραίτητη στον τραπεζικό χώρο, ενώ παγκόσμιοι χρηματοπιστωτικοί κολοσσοί σκοπεύουν να επενδύσουν τεράστια κεφάλαια στην AI. Επίσης τόνισε ότι  ήδη χρησιμοποιούνται ψηφιακοί βοηθοί και bots, ενώ προχωρά ραγδαία η αυθεντικοποίηση/ταυτοποίηση του χρήστη μέσα από βιομετρικά χαρακτηριστικά και άλλες τεχνολογίες αιχμής, αξιοποιώντας τις τεράστιες δυνατότητες που παρέχουν τα δίκτυα 5G.

Ομιλία – Παρουσίαση: “Banking transformation by accelerating and de-risking the cloud journeys”

Χάρης Λιναρδάκης, ΙΒΜ Cloud Platform Leader, IBM Ελλάδας και Κύπρου

O κος Λιναρδάκης επεσήμανε στην ομιλία του ότι ενώ είναι επιτακτική η ανάγκη υιοθέτησης νέων τεχνολογιών, οι κίνδυνοι και οι απαιτήσεις στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, αυξάνονται. «Η όποια μετάβαση πρέπει να γίνεται με ασφάλεια και κάτω από κριτήρια».

anastasopoulos_apol

Ομιλία – Παρουσίαση: “Fortinet’s Secure SD-WAN is transforming the finance industry”

Γιώργος Αναστασόπουλος, Sales Engineer, Fortinet

O κος Αναστασόπουλος παρουσίασε τις ολοκληρωμένες λύσεις της Fortinet, παγκόσμιου ηγέτη στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Αναφέρθηκε στη καινοτόμα λύση της Fortinet, και τους στόχους της εταιρείας αναλύοντας ενδελεχώς πώς λειτουργεί η λύση SD-WAN και τα οφέλη που προσφέρει.

Ομιλία – Παρουσίαση: “How Vertica is Helping FSIs Take on Big Data”

Ανδρέας Τσαγκάρης, Διευθυντής Τεχνολογίας και Ανάπτυξης (CTO), Performance Technologies

O κος Τσαγκάρης ανέφερε ότι η Performance δραστηριοποιείται σχεδόν 30 χρόνια στο χώρο της πληροφορικής ως system intergrator. Τόνισε ότι «Συνεργαζόμαστε πολύ στενά με όλους τους μεγάλους παρόχους τεχνολογίας, εργαζόμενοι σε 4 βασικούς πυλώνες: cloud transformation, analytics, workflow, cybersecurity».

Ενότητα 3: «Οι εξελίξεις στο χώρο των πληρωμών & τα ψηφιακά νομίσματα»

Ομιλία – Παρουσίαση: “Cardlink | Market data | Ο κόσμος των συναλλαγών”

Αντίγονος Παπαδόπουλος, Εμπορικός Διευθυντής, Cardlink

O κος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι το 2020 η αξία των συναλλαγών άγγιξε τα €34 δις περίπου (μεταβολή -3%) με το πλήθος των συναλλαγών να ανέρχεται κοντά στα €1,2 δις (μεταβολή +15) για την ελληνική αγορά. Όσον αφορά το ηλεκτρονικό εμπόριο, η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα €4 δις (μεταβολή +15%), το πλήθος των συναλλαγών  άγγιξε τα €106 εκατ. (μεταβολή +70%), και τα τερματικά έφτασαν συνολικά τις 770.000 (μεταβολή  +40.000).

Ομιλία – Παρουσίαση: «H ΔΙΑΣ και οι άμεσες πληρωμές το 2021 και μελλοντικά, με IRIS & TIPS»

Σταυρούλα Καμπουρίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος, ΔΙΑΣ (ΔΙΑΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α.Ε)

Η κα Καμπουρίδου σημείωσε ότι «Ως εθνικός φορέας εκκαθάρισης πληρωμών, το 2020 πραγματοποιήσαμε 286 εκατομμύρια transactions, διακινώντας περίπου €300 δις. Η ΔΙΑΣ εξυπηρετεί 1112 οργανισμούς». Το 2021 θα αποτελέσει σταθμό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα στο χώρο των πληρωμών, καθώς η ΔΙΑΣ ανήκει από τις 15 Ιανουαρίου 2021 στην ευρωπαϊκή ομάδα των συστημάτων εκκαθάρισης και διακανονισμού που επεξεργάζονται Άμεσες Πληρωμές (SCT Instant).

Ομιλία – Παρουσίαση: “Digital Transformation with Mobile First”

Ronald Raffensperger, CTO Digital Transformation, Financial Services Industry,
Huawei Technologies

Ο κος Raffensperger τόνισε ότι «Όλοι μας ιδιαίτερα σε αυτή την πανδημία βασιζόμαστε στις κινητές συσκευές για τα πάντα. Η Huawei αλλάζει πάρα πολύ λόγω της πανδημίας. Μία από τις βασικές καινοτομίες ήταν η χρήση των QR codes για τις πληρωμές. Στην Κίνα όλες οι πληρωμές είναι ψηφιακές. Θα πρέπει όλες οι υπηρεσίες να είναι διαθέσιμες από το κινητό τηλέφωνο».

Ενότητα 4: «Fintech startups»

Ομιλία – Παρουσίαση: “2020: Fast Forward to Digital Banking”

Andrius Biceika, Deputy CEO, Revolut Bank

Ο κος Biceika ανέφερε ότι η Revolut αποτελεί την πρώτη πραγματικά παγκόσμια χρηματοοικονομική superapp, που ξεκίνησε πριν από περίπου 6 χρόνια και σήμερα έχει περίπου 15 εκατομμύρια χρήστες λιανικής και 500 χιλ. επιχειρήσεις, λειτουργεί σε περισσότερες από 35 χώρες, απασχολεί περισσότερους από 2.200 εργαζόμενους ενώ οι συνολικές επενδύσεις έως σήμερα ανέρχονται σε περισσότερα από $900 εκατ.

Ομιλία – Παρουσίαση: “The Neos payment experience”

Παναγιώτης Μαρκίδης, Co-Founder, Neos Beyond Payments

Ο κος Μαρκίδης επεσύμανε ότι «Ξεκινήσαμε με τα wearables, όπως είναι τα βραχιόλια και συνεχίζουμε με νέα προϊόντα. Οδηγός της προσπάθειάς μας είναι η λογική ότι πληθώρα αντικειμένων μπορεί να μετατραπεί ως μέσο πληρωμής. Ερχόμαστε να προσφέρουμε μία διαφορετική εμπειρία, ξεχωριστή, εύκολη, ασφαλή, απροβλημάτιστη. Γι΄αυτό ξεκινήσαμε με τα κοσμήματα και άλλα wearables, που επιδιώκει ο καταναλωτής να χρησιμοποιήσει. Βλέπουμε μπροστά μας μία αναδυόμενη αγορά, που παρουσιάζει σημαντική αύξηση ετησίως»

Fireside Chats με τον Δημήτρη Μαλλά

Fireside Chat: Attica Bank

Παναγιώτης Διβριώτης, Chief Retail Officer, Attica Bank

Ο κος Διβριώτης ανέφερε ότι «Όπως τότε αυξήθηκε ραγδαία η χρήση της πιστωτικής, τώρα αυξήθηκε σημαντικά το internet και mobile banking. Αυτές οι αλλαγές ήρθαν για να μείνουν, επειδή η ελληνική κοινωνία είναι πλέον αρκετά ώριμη ψηφιακά».

Fireside Chat: NCR Corporation

Bryn Coulthard, Executive Director, Digital Banking, NCR

Ο κος Coulthard τόνισε ότι «Διαβλέψαμε από πολύ νωρίς την προοπτική του digital banking, ώστε να πάμε ένα βήμα παραπέρα την ψηφιακή εμπειρία. Αυτή τη στιγμή είμαστε μία από τις 5 πιο δημοφιλείς εφαρμογές mobile στην Αμερική. Συνεργαζόμαστε με περισσότερες από 150 fintech, γιατί είναι αυτές οι οποίες διαβλέπουν τις ανάγκες των πελατών τους και με την σειρά τους βοηθούν κι εμάς να βέπουμε αυτό που έρχεται».

*Το οπτικό υλικό των παρουσιάσεων, όπως παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, δεν είναι διαθέσιμο για ανασκόπηση, λόγω σχετικού αιτήματος των ομιλητών.

Η διοργάνωση του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε με την πολύτιμη υποστήριξη των:

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Υπεύθυνος Προγράμματος
Δημήτρης Μαλλάς, Δημοσιογράφος,
Τηλ: 694 493 0966

Χορηγίες:
Κωνσταντίνος Ουζούνης, CEO, ethosGROUP
Τηλ: 210 998 4864
e-mail: [email protected]

Ράντω Μανώλογλου, Key Account Manager
Τηλ: 210 998 4863
e-mail: [email protected]

Βασίλης Παπαδόπουλος
, Key Account Manager
Τηλ: 210 998 4904
e-mail: [email protected]

Συντονισμός Εκδήλωσης:
Κωνσταντίνος Σαλβαρλής, Events Director
Τηλ: 210 998 4909
e-mail: [email protected]

Άρης Λαυδής, Events Manager
Τηλ: 210 998 4814
e-mail: [email protected]

Ομιλητές & Αιγίδες:
Μαριάνα Βαζαίου, Head of Events Content
Τηλ: 210 998 4932
e-mail: [email protected]

Μαρκέλλα Φάρκωνα, Events Programme Executive
Τηλ: 210 998 4865
e-mail: [email protected]

Marketing & Επικοινωνία:
Ιωάννης Π. Τριανταφύλλου, Board Advisor – Director of Marketing
Τηλ: 210 998 4810
e-mail: [email protected]

Ανδρέας Μπάλτας, Group Digital Marketing Executive
Τηλ: 210 998 4906
e-mail: [email protected]

Αγάπη Γκότσικα, Product Marketing Executive
Τηλ: 210 998 4950
e-mail: [email protected]