Νίκος Κωστάρας

Νίκος Κωστάρας

Γενικός Διευθυντής, IQVIA Ελλάδος

Ο Νίκος ξεκίνησε στην IMS Health το 2009 ως Επικεφαλής Πωλήσεων και Μάρκετινγκ για να οικοδομήσει τη νέα ομάδα πωλήσεων και να ενισχύσει την πελατοκεντρική προσέγγιση της εμπορικής ομάδας.

Αναλαμβάνοντας καθήκοντα Γενικού Διευθυντή το 2014, υλοποίησε με επιτυχία σε τοπικό επίπεδο την εξαγορά της Cegedim και τη συγχώνευση με την Quintiles, παγκόσμιο ηγέτη στις κλινικές δοκιμές. H εταιρία, υπό την νέα ονομασία IQVIA, προσφέρει μια σειρά από λύσεις σε: α) Δεδομένα Υγείας (Πωλήσεις σκευασμάτων στη λιανική και σε εξειδικευμένα κανάλια, Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση), β) Συμβουλευτική μέσω Advanced Analytics, Management Consulting, ΗΤΑ, RWE και πρωτογενούς Έρευνας Αγοράς, γ) Τεχνολογίας (CRM, συστήματα BI, Multi-Channel Marketing, SW για QMS, PV, Regulatory) και δ) Κλινικών Μελετών.

Υπό την ηγεσία του Νίκου, η εταιρία ενδυνάμωσε το εξωστρεφές προφίλ της με μια σειρά κινήσεων. Ενδεικτικά η IQVIA ίδρυσε στην Αθήνα, 3 διεθνή hubs για: α) Τεχνολογικές Λύσεις, β) Οικονομικά της Υγείας και γ) Έρευνα Αγοράς. Η ίδρυση των 3 hubs και η οργανική ανάπτυξη της εταιρίας επέτρεψε την πρόσληψη 150+ κορυφαίων επαγγελματιών την περίοδο 2020-22. Σημαντικό είναι πως σχεδόν 50 από τις προσλήψεις αφορούν Έλληνες που επέστρεψαν από το εξωτερικό, υλοποιώντας στην πράξη το brain-gain. Τελευταία αναπτυξιακή πρωτοβουλία της IQVIA Hellas είναι η επέκταση στον χώρο των Patient Support Programs, μεγαλώνοντας περισσότερο το αποτύπωμα της εταιρίας στην Ελλάδα.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω κινήσεων σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, η IQVIA Hellas έχει δεκαπλασιάσει τον αριθμό εργαζομένων από το 2014, απασχολώντας πλέον των 350 υψηλού επιπέδου επαγγελματίες. Οι επενδύσεις της το 2023 ξεπερνούν τα 22 εκ. € και εστιάζονται σε κλινικές μελέτες, εργαζομένους στα hubs και επέκταση σε PSP.

Η εργασιακή πορεία του Νίκου καλύπτει πολυεθνικές επιχειρήσεις σε διάφορους κλάδους όπως καταναλωτικών αγαθών, φαρμακευτικών, χρηματο-οικονομικών και εταιρειών παροχής υπηρεσιών. Από το 1994 κατέχει νευραλγικές εμπορικές θέσεις με αυξημένες αρμοδιότητες σε παγκόσμιους οργανισμούς τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία, κυρίως σε εταιρείες όπως η Mars, η Procter & Gamble και η Novartis OTC. Η εμπειρία του καλύπτει κυρίως τον χώρο του Μάρκετινγκ και των Πωλήσεων, όπου κατείχε θέσεις ευθύνης, με ιστορικό επιτυχημένων και βραβευμένων λανσαρισμάτων. Οι βασικοί τομείς της εξειδίκευσής του αφορούν τα: Strategy, Business development, commercial effectiveness, planning, product management και sales reorganization, μεταξύ άλλων.

Ο Νίκος είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πειραιά και κάτοχος MBA από το ALBA. Μητρική του γλώσσα είναι η ελληνική και μιλά πολύ καλά Αγγλικά και Ιταλικά.

Λεπτομέρειες Ομιλητή
  • Profession
    Γενικός Διευθυντής, IQVIA Ελλάδος
Λεπτομέρειες Ομιλητή
  • Profession
    Γενικός Διευθυντής, IQVIA Ελλάδος